Vänjer mig vid riktigt kaffe

Jag har varit koffeinintolerant i flera år nu, märkbart sedan 2011. Drack jag kaffe eller en coca cola kunde jag börja skaka, känna mig yr, få stark hjärtklappning och må illa. Inte trevligt alls. När jag var som mest intolerant kunde jag inte ens dricka te eller ta huvudvärkstabletter med koffein i. Den minsta lilla koffeinhalt hade nämligen en väldigt stor inverkan på mitt mående. Dock konstaterade läkaren att jag inte var allergisk, utan bara blivit introlerant på grund av en längre tids överforbukning av koffein. När jag gick på gymnasiet blev det alltid en och annan energidryck så jag skulle orka med allt. Då trodde man inte att det var så farligt med en burk Powerking 5-7 dagar i veckan, men nu i efterhand inser jag ju hur dumt det var att utsätta kroppen för sådana chockdoser med koffein, fastän det bara var en burk åt gången var det ju typ 150% av det dagliga rekommenderade intaget…
Idag är jag inte lika känslig för koffein. Koffeinintolerns kan nämligen försvinna bort när man blir äldre, och det stämmer bra in på mig. För idag har jag inte alls lika mycket känningar av koffein som jag hade förr i tiden. Jag kan dricka en coca cola på tom mage utan att bli yr, dricka mer än en kopp te per dag om jag vill det osv. Det enda jag fortfarande undviker är egentligen kaffe. Jag gillar kaffe, men har endast druckit koffeinfria alternativ och har gjort det i många år nu. Jag har undvikit “vanligt” kaffe helt tills nu. För en anledning till varför koffeinintoleransen kan försvinna är att man kan “träna” bort den. Är man allergisk mot något ska man ju självklart undvika det, men är man koffeinintolerant ska man helst utsätta sig för små mängder koffein över en längre tid, och på så sätt vänja kroppen. Det har jag gjort. Skakningarna, hjärtklappningarna och illamåendet gjorde först att jag helt ville undvika koffein, men tur att jag inte slutat dricka små mängder coca cola eller te, för nu har jag vant mig och mår bättre.

Något jag börjat våga mig på bara den senaste veckan är att blanda ut mitt koffeinfria kaffe med min mans Nescafe Azera (vilket sjuuukt gott och silkeslent kaffe haha). Jag har i 2/3 av mitt koffeinfria och sedan 1/3 av hans i min kopp. Det fungerar riktigt bra. Jag känner kicken, men på ett bra sätt, och jag tror det faktiskt lyckats gjort mig lite piggare under min förkylning. Jag älskar ju kaffe egentligen, så det här är en väldigt glad nyhet för mig. Det var riktigt gott med en kopp igår när jag kom hem från jobbet, tillsammans med en cupcake (eller två!). Har fortfarande så mycket bakelser kvar sedan vår McMillan Coffee Morning på jobbet. Men det är bara bra, jag känner att jag behöver alla kalorier jag kan få efter att jag varit sjuk.

Gillar

Kommentarer