Julmat

Som jag nämnde tidigare, firar jag och min fästman alltid jul tillsammans ca en vecka före jul. Han har släkt i England som förväntar sig att han ska vara där på julaftonen/juldagen, och jag har min släkt i Sverige att träffa och umgås med. Så istället för att stressa ihjäl oss och försöka vara i två länder samtidigt, är det mycket bättre att dela på oss.

Varje gång jag nämner att vi aldrig firat jul tillsammans på själva julaftonen/juldagen, säger folk "åhhh", som att det är jättesynd om mig och tråkigt. Själv tycker jag inte det. När man bor tillsammans och ser varandra varje dag, så spelar det ingen roll om man är borta från varandra ett tag., oberoende vad det är för dag på året. Vi har ju vår jul veckan innan då vi öppnar paket, lagar god mat och myser.

Det var själva maten jag ville dela med mig av i detta inlägg. Först firade vi "svensk" jul, och lagade lite svensk julmat. Jag valde att hoppa över det jag inte tycker om på julbordet, som typ sillen och janssons frestelse. Men vi lyckades få till supergoda köttbullar, potatis, ägg, svampomelett, skinka, och grillade grönsaker. Vi båda gillar att laga (och äta) mat, så det var inte direkt svårt att få till det.

Några dagar senare firade vi "engelsk" jul, och lagade engelsk julmat. Då blev det ett kalkonsben för 4 personer (en hel kalkon på två personer är liiite mycket, så vi valde att köpa ett ben istället), rostad potatis, yorkshire puddings (som är sååå värdelösa enligt mig. De tillför absolut INGENTING till maten, utan bara ligger där på tallriken som en friterad degklump.)., lökringar, stuffing, broccoli, ärtor, grillade morötter och palsternackor.

Jag får alltid frågan om vad som är bäst; svenskt eller engelskt julbord? Det är svårt att svara på. Ingenting kan jämföras med mormors julmat, för absolut ingen kan laga mat hälften så bra som hon gör. Hon är min största kulinariska inspirationskälla, och fastän jag har tillgång till hennes hemliga recept kommer jag nog aldrig komma upp på hennes expertnivå. Så mormors julmat är definitivt nummer ett.

Dock är jag inte så förtjust i att gå ut på restaurang och äta svenskt julbord. Jag kan äta ugnstekt lax, men annars är jag inte ett stort fan av fisk och skaldjur. Rödbetsallad och mimosasallad blir bara kladdigt, och sill och janssons frestelse går bort totalt. Köttbullarna måste vara äkta, alltså inte "färdigköpta" så dom blir sega och smakar gummi (tänk skolans köttbullar när man var liten eller Mamma Scans... Usch). Nackdelen att växa upp med en mormor och mamma som lagar väldigt god mat är att man blir ganska petig haha.

Så därför är mitt svar på frågan att på en restaurang föredrar jag engelska julmaten. Det kan inte bli fel med kalkon, rostad potatis, grönsaker, cranberry sauce och en massa gravy. Men hemma i Sverige är det mormors mat som gäller.

Gillar

Kommentarer