Jordbegravning

Igår var det dags för min mans mormors begravning. Hennes önskan var att jordbegravas, så själva ceremonin tog plats direkt vid graven, för att underlätta under dessa Coronaförhållanden. Vi var 10 personer som fick närvara vid graven, och hålla avstånd. Sedan var det några personer som fick närvara i sina bilar lite längre bort.

Innan vi åkte till kyrkogården gjorde jag och min man upp en minnesplats för min mans mormor, vid fönstret i gästrummet. Hon var skör den senaste tiden och kunde inte gå i trappor, men hon lyckades hälsa på oss en gång för ett par år sedan, och då ta sig till gästrummet. Där satt vi och drack te, och jag kommer ihåg att hon gillade utsikten. Så vi valde att placera kortet hon alltid hade framme på henne och min man precis där, i fönstret. Vid hennes plats.

Vi kom till kyrkogården och fick gå efter bilen som bar min mans mormors kista, ner till vad som skulle bli hennes gravplats. Det var som i en engelsk film. Begravningsentrepreneurerna bar långa kappor och höga engelska hattar. De hissade sedan ner kistan i graven innan ceremonin började. Eftersom min mans mormor var kristen, var det hennes präst som talade. Sedan höll min svärmor, och även min man, sina fina tal.

En halvtimme vid graven var vi tillåtna, sedan åkte vi hem till mina svärföräldrar på fika i trädgården. Som tur var hade det äntligen slutat regna. Vi drack te (jag grönt te) och tittade igenom gamla fotoalbum. Jag tyckte det var intressant att se min mans mormor och morfars bröllopsfoton. Hans morfar såg så modern ut, han hade en frisyr som är väldigt modern idag och det kändes liksom som om jag skulle kunna träffa honom idag. Fastän korten var tagna 1960. I alla fall blev det en fin begravning, som ett fint avslut på en väldigt fin människas liv ❤️

Gillar