Jag cravar inte svensk mat, egentligen

Min man frågade mig häromdagen om jag ville handla lite svensk mat på Scandikitchen. Jag tänkte efter i ett par sekunder, men kom fram till att, nej, det känner jag faktiskt inget behov av. När jag först flyttade till England var det magiskt att åka till IKEA i Southampton och gå loss på godis, chips, knäckebröd och lingonsylt. Nu har jag inget behov av det längre. Kanske har jag blivit mer engelsk än vad jag egentligen vill erkänna på alla dessa år? 😉 Eller, jag har faktiskt inga problem med att erkänna att jag känner mig 50% svensk och 50% engelsk nuförtiden. Jag har ju bott här hela mitt vuxna liv, och Sverige har verkligen ändrats på dessa 9 år! Jag hänger inte med!

Så här går i alla fall mina tankar kring lite vanliga, svenska matprodukter:

Saltlakrits

Jag älskar saltlakrits, och ser till att njuta av det när jag är i sverige. Ibland kan jag få en påse i present av någon släkting som jag tar med till England, men när jag väl är här och inte har tillgång till det… Det är inget jag saknar extremt mycket.

Marabou

Förlåt om jag kommer göra hela svenska folket upprört nu, men jag föredrar engelska Cadbury Dairy Milk som är mycket gräddigare. Min absoluta favoritchoklad är dock Lindt, vilket ju finns tillrgängligt i båda länderna.

Chips & Ostbagar

Har har vi min last! Jag ser till att plocka med mig så många påsar jag bara kan få plats med när jag flyger hem från ett Sverigebesök. Kommer pappa eller någon annan vän/släkting och hälsar på, är det ett krav att de har med sig minst en påse chips till mig. Men att köpa en påse på Waitrose eller Scandikitchen för en mindre förmögenhet… Nej, det känns onödigt.

Filmjölk

Det är så gott att äta fil och musli till frukost hemma hos mamma och pappa, men här i England äter jag havregrynsgröt eller ägg (kokta, stekta, scrambled, omelett). Saknar alltså inte filmjölken.

Svenska ostar

Nu är jag beredd på att göra svenska folket upprört igen, men jag föredrar verkligen engelska, krämiga cheddarostar alla dagar i veckan. När jag var liten var höjdpunkten på året alltid julen och whiskeycheddarosten. I nutid kan jag äta cheddarost varje dag om jag vill, inte bara en gång om året 😉

Knäckebröd 

Ryvita finns nuförtiden i de engelska matbutikerna, i många olika varianter.

Fiskbullar

Något jag jääämt åt när jag var liten, och något jag gått och suktat efter i flera år, var fiskbullar. Köpte med mig en burk till England för några månader sen, och det visade sig inte alls smaka så bra som jag mindes det… Nej, här föredrar jag lyxiga, engelska fisch cakes alla dagar i veckan.

Senap

Svensk hederlig senap är något jag verkligen kan sakna de få gånger jag äter en skinkmacka... Men som sagt är det väldigt få gånger jag äter något som skulle passa bra ihop med senapen.

Lingonsylt

Jag köper med mig en burk lingonsylt från Sverige lite då och då. Annars; har ni testat engelsk tranbärssås till köttbullarna? Nästan lika gott!

Bubbelvatten (Loka & Ramlösa)

Engelskt, smaksatt bubbelvatten smakar verkligen hemskt jämfört med Loka och Ramlösa. Dock har vi ju San Pellegrino här, som jag tycker är riktigt gott och uppfriskande. Dessutom dricker jag inte bubbelvatten så ofta?

Inlagd gurka (smörgåsgurka)

Jag har perioder då jag blir helt förälskad i pickles, och ska jag välja något jag verkligen saknar från sverige förutom chips, så är det just smörgåsgurka! Samtidigt hade jag nog tröttnat om jag hade haft fri tillgång till det i England (intalar jag mig själv), så nej, det är inte heller något jag behöver köpa här. Det blir min belöning när jag är i sverige istället.

Gillar

Kommentarer