Ingen post-bröllopsdepression

Jag glömmer bort att jag är gift ibland. Eller rättare sagt ganska ofta. Är det normalt? Ingenting har ju ändrats i vårt förhållande. Vi har det precis lika bra tillsammans nu som förut. Om inte bättre eftersom det är mycket roligt som händer i våra liv just nu med nya lägenheten och flera inplanerade resor. Det verkar finnas något som heter post-bröllopsdepression som påverkar ca 50% av nygifta, några månader efter bröllopet. Så många par planerar det perfekta bröllopet en längre tid, för att sedan, när allt är över, bli omringade av en tomhet som lätt kan förvandlas till depression. Så många går och väntar och ser fram emot den där speciella dagen i flera år, men det som de flesta missar med bröllopsplaneringen är att också tänka på hur det kommer kännas efteråt när allt är över.

Bröllopsdagen är en underbar dag då vi får vara omringade av nära och kära, verkligen lyxa till det och bara känna oss enormt lyckliga. Men många känner sig inte lika lyckliga när bröllopet har förvandlats till ett minne. Själv kan jag inte alls relatera till det. Visst skulle jag vilja kunna uppleva den där magiska dagen igen och igen, men samtidigt har jag alltid vetat att det bara är EN dag av resten av vårt liv tillsammans. Inte bara vetat, utan accepterat att man planerar och planerar i många månader för något stort och sedan går vidare när det är över. Jag tror det framförallt är 3 punkter som gör att jag och min man lyckats undvika den där post-bröllopsdepressionen många pratar om:

Anledningen varför vi gifte oss

Vi gifte oss inte för att vi ville att något i vårt förhållande skulle ändras. Vi gifte oss för att vi visste att vi ville vara med varandra livet ut, så varför inte göra det officiellt? Just det lagliga lockade oss verkligen, eftersom det skulle bli lättare för oss att köpa bostad tillsammans, samt att när England nu lämnar EU är det större chans att både jag och min man kan fixa dubbla medborgarskap. Det praktiska lockade, men självklart även det faktum att det här är mannen i mitt liv; jag har aldrig varit så kär förut, och jag vill inte ha någon annan. Jag menar det verkligen. Jag är lika kär nu som för ett år sedan, som för 4 år sedan, eller 6 år sedan när vi först blev ett par.

Hur vårt förhållande var innan vi gifte oss

Bråkar man mycket och känner sig osäker på sin partner innan man gifter sig, kommer det verkligen inte ändras efter man gift sig. Man måste förstå att bröllopet inte är en saga med ett “happily ever after” slut, utan att man måste fortsätta jobba på förhållandet livet ut. Har man inte samma värderingar innan bröllopet, kommer man plötsligt inte ha det efteråt heller. Därför är det vitkigt att diskutera ALLT innan man gifter sig. Karriär, familj, barn, resor, vad som är viktigt i livet och vad som inte är det. Har man olika synsett på saker och ting måste man vara beredd att kompromissa. Man kan inte tänka att “jag får honom eller henne att ändra sig senare”, för de kanske inte alls går. Och då måste man vara beredd att leva med det. Igen så är det viktiga att ingenting kommer ändras för att ni gifter er.

Vi ser alltid fram emot något

Den största anledningen till att folk blir deprimerade efter bröllopet, är för att de upplever en tomhet som de inte upplevt tidigare. Bröllopsplaneringen har tagit tid, och plötsligt när allt är över har man mycket mer fritid och inget att se fram emot. Då är det viktigt att planera nästa steget i förhållandet. Vissa väljer att skaffa barn, men själv gifte jag mig inte för att skaffa barn. Jag gillar att ta en sak i taget, och vi har sett fram emot att bara få vara gifta ett tag nu, bara vi två. Istället planerade vi lägenhetsköp som vårt nästa stora projekt tillsammans. Tajmingen har fungerat väldigt bra. Vi har också bokat resor, och liksom fortsätter vara liv så som vi skulle gjort även om vi inte gift oss. Här kanske man också ska nämna det viktiga med att sätta en bröllopsbudget man verkligen har råd med innan man gifter sig, annars kanske man inte har pengar över till resor osv. Bröllopet är som sagt en dag i ditt liv, medan livet fortsätter efteråt och det måste man planera för.

Om man inte gifte sig med en random stranger i Las Vegas, så tog det ett tag innan man bytte ringar, och under den tiden måste man tänkt på varför man ville gifta sig med just den personen. Glöm aldrig varför. Och glöm aldrig att livet alltid har sina upp och nedgångar – det behöver inte ha med äktenskapet att göra. Jag får ofta frågan om hur det känns att vara gift, men det känns seriöst inget annorlunda. Jag tror inte det ska göra det heller. Har man en bra relation från första början kommer inte mycket ändras när man är gift. Jag känner ingen press att bete mig på ett speciellt sett för att jag är gift. Jag är fortfarande jag, min man är fortfarande min man och vi har det bra tillsammans. Livet flyter på som vanligt och det är något positivt! Vi var båda väl förberedda att bröllopsdagen skulle vara en dag av lyx, men sedan måste vi återgå till det normala. No ‘happy ever after’ utan ett ‘keep working on it ever after’!

Gillar