Hem och inredningsfrågor

Hur skulle du förklara din inredningstil?

I grunden; maskulin (med mörka, neturala toner) och minimalistisk. Jag gillar skandinaviska, enkla detaljer, och att allting ska vara praktiskt och bekvämt. Vill inte ha ett bord eller en stol hemma som ser fantastisk ut, men inte går att använda. Jag gillar också detaljer som ser dyra ut, men i verkligheten inte är det, för ska jag vara helt ärlig spenderar jag hellre pengar på en dyr väska än en dyr vas.

I toppen; mysig med mycket ljuslyktor och tända doftljus i varje rum. Älskar när hemmet doftar vaniljglass eller honungsmelon, och jag gillar mörkare ljuskällor istället för att alltid ha en stark taklampa tänd. I min lägenhet finns det inbyggda spottar i varje rum, med dimmer. Annars hade jag satsat fullt ut med mysig väggbelysning och kristallkronor. Eftersom bekvämligheten är viktig för mig finns det garanterat minst en filt i varje soffa och flera fluffiga kuddar. Samtidigt som jag gillar den enkla stilen, är jag inte heller rädd för mönster på mindre detailjer som går i neutrala färgskalor.

Favoritrummet hemma?

Vardagsrummet. Har lyckats så bra med den gråa färgskalan i det rummet, och varenda liten detalj känns både vacker och viktig för helheten. Det är så trevligt att underhålla gäster här, då rummet har allt vi behöver och lite till. Ett stort och praktiskt middagsbord med riktigt bekväma och snygga stolar. Den skönaste soffan jag någonsin suttit i, och nu också ett par matchande, stilrena soffbord till. Ett barskåp med fina glas och all möjlig sorters alkohol. Sällskapsspel i TV-bänken. Stora French doors som leder ut till terassen. Och sist men inte minst; våra älskade marsvin, som verkligen gör vårt hus till ett hem!

Vilka vanor ändrade du och din man på när ni flyttade ihop?

Jag lagade inte alls mycket mat innan jag och min flyttade ihop. Han brukade bjuda mig på en hemlagad middag då och då, medan jag var mer takeout/restaurangtjejen som hade noll intresse av matlagning. Min man väckte definitivt mitt nuvarande matlagningsintresse, eftersom allt han lagade var så gudomligt gott. När vi sedan flyttade in tillsammans blev det bara mer och mer naturligt att jag tog ett storre ansvar över köket och måltiderna. Idag tycker jag ju det är riktigt roligt att laga mat. Och visst har jag också blivit riktigt bra på det 😉

Min man har varit ganska stökig och oordningsam när han var yngre. När vi träffades var det inte ovanligt att hitta en blöt handduk på hans golv, som han använt när han duschat och sedan bara slängt på golvet... Jag kan fortfarande tycka att han är lite oordningsam än idag, men han har blivit såå mycket bättre än när vi först lärde känna varandra. Vårt hem är aldrig stökigt. Han har en låda som jag vet är "hej kom och hjälp mig", men det är hans låda och den får vara så. Han skulle aldrig lämna en blöt handduk på golvet idag i alla fall, tack och lov.

Vad skulle du göra dig av med om du bodde ensam?

För ett par månader sedan skulle jag sagt DVD-spelaren som bara stått i TV-bänken och samlat damm i 78 år. Men min man gick faktiskt med på att skänka den till välgörenhet för ett tag sen, så... Jag vet faktiskt inte. Jag är ju inredningsbossen hemma, så det finns nog inte en enda liten detalj som jag inte tycker om 😉

Något som måste finnas i varje rum för att du ska trivas?

Förutom ljuslyktor med värmeljus - speglar. Jag är inte den som fanatiskt speglar mig hela tiden, utan jag tycker speglar är en sådan enkel men samtidigt genialisk inredningsdetalj. De öppnar upp varenda rum, drar in ljus, och kan göra att ytor upplevs mycket större än vad de egentligen är. Och vi (jag) vet att de bästa arkitekterna där ute arbetar mycket med glass.

Vad tycker du om fotografi på väggarna?

Jag tycker foton kan göra ett hem personligt, om de används på rätt / på ett måttligt sätt. Vi har till exempel gjort ett bröllopscollage på väggen i vardagsrummet, där vi samlat bilder på oss med alla nära och kära från den lyckligaste dagen i våra liv. Men det räcker så. Jag skulle inte vilja ha en massa foton på oss eller andra i alla hörn och kanter av hela huset, utan man måste väva in det på ett stilrent sätt. Everything in moderation. Less is more.

Hur skulle du inreda ett barnrum?

Jag tycker barnrum som har en mörkgrå bas är så extremt snygga. Så gråa möbler, grått golv och två gråa väggar. De resterande väggarna skulle jag sedan måla i antingen blått eller rosa. Så ett pojkrum skulle få bli blått och grått, och ett flickrum grått och rosa. Personligen så tilltalar inte könsneutrala färger mig (jag gillar verkligen inte färger så som grönt och gult), så får jag en vacker dag en flicka kommer allt som sagt bli neutralt/jordfärger med inslag av rosa, eller neutralt med inslag av blått om det blir en pojke.

Maja Nilsson Lindelöf inspirerar mig väldigt mycket, och hon har dekorerat sin sons rum med en tapet föreställande en stor världskarta. På kartan är det sedan en massa djur representerade från olika världsdelar. Jag älskar den. För mig måste inredningsdetaljerna i ett barnrum fokusera på kunskap, lärande och utveckling, samtidigt som man som vuxen också ska kunna "vila ögonen" där inne. Alltså; ingenting ska clasha för mycket i olika färgskalor.

Dina bästa tips för ett lyxigt hem?

Välj mörka möbler. Vi har mycket svart hemma, och jag vet att många inte tycker om svarta möbler eftersom de lätt blir dammiga. Men det är just den anledningen varför jag gillar det så mycket. Eftersom damm lätt syns, dammar vi ofta och noggrannt. Ett riktigt rent och fint hem = den största lyxen!

Torktumla alltid handdukar och lakan så de blir mjuka. Mjuka handdukar och sängkläder är också lyx, lyx, lyx.

Drick alltid ur fina glas, fastän det inte är en "special occasion". Jag har som vana att dricka juice ur champagneglas på morgonen, a la Gossip Girl style. Använder också fintallrikarna OFTA.

Tänk efter en extra gång innan du inhandlar något till hemmet. Kommer det passa in med resterande inredning, och behöver jag verkligen det här? Att leva minimalistiskt där var sak har sin plats, där städning inte tar en evighet, och man faktiskt hittar i sitt egna hem är en riktigt underskattad lyx om ni frågar mig.

Gillar