Grotta Di Nettuno

Det var mitt förslag att resa till Sardinien det här året. Jag har hört så mycket positivt om den här ön från vänner och bekanta; sanden är vit, havet är kristallblått och varmt, allt är ganska lugnt och fridfullt. Har dock inte fått mycket tips om vad man kan hitta på här om man inte vill ligga på stranden, så jag tog på mig rollen som reseledare och bestämde (efter att jag såklart googlat runt lite) att vi skulle bila upp till Alghero en dag och besöka Neptunus kända grotta.
Har man läst Svenska på gymnasiet är nog romersk mytologi inte helt okänt. Enligt den romerska tron var Neptunus vattenguden som höll till i en ståtlig grotta på Sardiniens nordvästkust. Han red på sjöhästar och såg till att befolkningen fick tillräckligt med färskt och rent vatten. Jag kommer ihåg att jag alltid gillade romersk och grekisk mytologi i skolan, så varför inte göra ett hembesök hos Neptunus himself när vi ändå var i närheten?
Vi bilade därför upp till Alghero från Cagliari, vilket tog nästan 3h. Det var dock värt det. Inte bara för grottans skull, men vi fick ju även uppleva Alghero. Nu kan vi verkligen säga att vi varit i Sardinien - från norr till söder. Det är en vacker ö med många höga berg och djupa dalar.
Vi stannade vid Algheros kust och tog en sightseeing båt ut till Grotta Di Nettuno. Det tog ca 45 min, och det var så sjuuukt varmt på båten. Det var därför härligt att komma i land sen, och stiga in i den svalkande grottan.
Den guidade turen i grottan tog sedan ca en halvtimme och var en av de coolaste upplevelserna jag varit med om. Har aldrig varit inne i en riktig grotta förut (tror jag inte). Det droppade i taket och väggarna var riktigt slemmiga. Allt var så vackert.
Vi gick igenom några riktigt trånga passage, men mitt favoritställe var en stor kammare med ca 30cm djupt vatten i botten. Det var högt till tak och alldeles tyst där inne. På sidan, i "viken", låg en liten, gammal roddbåt. Kändes lite som om vi var vid sjön som Harry Potter måste korsa i den sjätte boken.
Vi alla gillade grotttan jättemycket, så det kändes verkligen värt den ganska långa bilresan för att uppleva detta. När vi var tillbaka på land, gick vi igenom Algheros stad (eller by) och åt en turistig sen lunch / tidig middag. Det var nog den sämsta restaurangen vi ätit på under resan hittills (pizzan såg ut som en fryspizza med ingredienser från Lidl och smakade därefter), men det gjorde inget eftersom Grotta Di Nettuno var så coolt. Rekommenderar verkligen att besöka den här magiska grottan om man befinner sig på Sardinien!

Gillar