Grand Place

Har redan nämnt Grand Place flera gånger, och det var där vi lyckades hänga mest under vår lilla weekendvistelse i Bryssel. Min man fastnade snabbt för deras öltält, så där satt vi ett par gånger och lyssnade på den Portugiska underhållningen som var där helgen till ära.

Självklart drack även jag öl. Belgien är ju känt för sin goda öl, och de har väl typ en miljon olika sorter, så jag fick ju bara lov att prova några. Dessutom fanns det inte mycket vin på menyn – någonstans. Gillar man inte öl, och inte ens kan tänka sig att dricka det ändå, så ska man nog inte hänga så mycket i Belgien haha. Åk till Frankrike istället.

Fastän jag inte är någon öldrickare, så gillar jag att prova på lite allt möjligt, så jag tyckte det var riktigt roligt. Det var också så fint att bara sitta där mitt på Grand Place och ta in omgivningen.

Det absolut bästa med Grand Place (enligt mig) var dock osttältet! Vi köpte en underbart god och krämig getost med hallon. Halva bredde vi ut på en baguette, och andra halvan bara åt vi som den var. Mmm det var så gott!!

I närheten fanns också en känd staty (Mannequin Pis). Vi stannade vid puben precis bredvid för att ta något att dricka. Naturligtvis fanns det inget vin där heller, men 108 sorters öl på kran. Jag valde därför en fruktöl. Den var god och smakade som en Cider Black (Olde English & Black Currant).

Väldigt trevligt att vi fått prova så många olika sorters Belgisk öl under resan. Mitt hår har växt 10cm av all B-Vitamin!

Om vi lämnar Mannequin Pis och går tillbaka till Grand Place, så fanns det även ett ölmuseum där. Vi gick in dit med en förväntan om att det skulle vara som Staropramens bryggerimuseum i Prag. Det här var dock ett väldigt litet, lokalt bryggeri (museet var bara ett rum).

När vi tittat på en film och några bryggmaskiner, fick vi sätta oss ner vid deras lilla pub och dricka ett glas öl. Man fick välja på mörkt eller ljust öl, så jag och min man valde en av vardera och delade sedan på glasen. Jag föredrar nog det mökrare ölet om jag måste välja ;)

Vilken mysig helg vi hade. Jag vill redan tillbaka. Belgien är som sagt ett riktigt öl-land, men jag hade ingenting emot det. Det var bara roligt att uppleva kulturen, och prova på smaker jag normalt sett inte provar. Dessutom såg vi mycket vackra byggnader, och det fanns ju chokladbutiker i varenda hörn, som vi aldrig lämnade utan några smakprover först hehe. Grand Place var definitivt mitt favoritområde, av det jag hann se på två dagar.

Gillar