Flygsmart

Eftersom jag flyger fram och tillbaka mycket har jag blivit väldigt van vid incheckningsrutiner och säkerhetskontroller. Det jag tycker är absolut värst med att resa är väntan. Väntan i säkerhetskontrollen, väntan vid gaten, väntan på att alla ska stiga på planet, väntan på att alla ska stiga av planet… Därför tänker jag dela med mig av lite resesmarta tips på hur man kan göra resan mer effektiv; inte bara för sig själv men även för andra!

Flyg i skor och kläder som är lätta att ta av och på. Fastän du har platta skor kan du behöva ta av dem i säkerhetskontrollen. Därför är det alltid bäst att inte flyga i skor som tar 5 minuter att ta av sig. Det spar både på din tid och andras, som köar bakom dig… Man kan också spara tid genom att inte ha bälte på sig, och självklart inte ha någonting av metall i fickorna. Det som de flesta inte verkar veta är dock att du får ha ditt pass och boarding card kvar i fickan. Mycket bättre än att lägga det på bandet och riskera att det försvinner.

Ta reda på din sittplats INNAN du stiger på planet. Jag förstår inte varför det inte är en självklarhet. Din sittplats står ju på boardingkortet, så vad är det som är så svårt? Det står dessutom om du ska stiga på fram eller bak, så varför går folk alltid in i fel dörr? Och bildar långa köer medan de försöker ta sig till andra änden av planet… Det första jag gör när jag checkat in är att titta vilken plats jag tilldelats, men tydligen gör inte alla det.

Lägg upp väskan och sätt dig ner DIREKT. Jag förstår heller inte varför så många känner att de måste packa upp hela väskan så fort de tagit sig till sin sittplats på planet. De verkar helt blinda till att folk fortfarande köar bakom dem… Jackan ska av, boken ska upp, jackan ska ner, vattenflaskan ska upp… Behöver du verkligen allt det här precis nu? Bara sätt dig ner ett tag, tack.

Starten igår var så här fin:

Använd en sportväska istället för en resväska som handbaggage. Du slipper tvingas till att checka in väskan vid gaten och behöver inte oroa dig om plats på planet eftersom du kan ha den under sätet. Jag reser alltid med min Nike-väska. Den är superbra eftersom den rymmer lika mycket som en vanlig resväska, fastän den tar mindre plats och jag aldrig behöver checka in den.

Om du flyger med Ryanair; ladda ner appen och checka in några timmar innan flyget. Du kommer garanterat bli tilldelad en plats väldigt långt fram eller väldigt långt bak, vilket betyder att du kommer komma ut mycket snabbare utan att behöva betala extra.

Vill du absolut inte ha mittensätet? “Låtsas” att du vill köpa en bestämd sittplats när du checkar in online. En bild på flygplanet kommer då komma upp och visa alla platser som inte redan blivit tilldelade. Om du då checkar in endast några timmar innan flygningen kommer de flesta platser vara röda. Finns det en mittenplats kvar som är blå? Vänta lite till med incheckningen. Finns det ingen mittenplats kvar? Checka in nu. Jag gör det här varje gång jag checkar in. Tittar vilka platser som blivit tilldelade, eftersom jag helst vill sitta längst fram eller längst bak, men utan att betala extra. Därför väntar jag alltid tills alla rader bakom rad 4 och framför rad 29 blivit fulla. Funkar bra på Ryanair och Norwegian.

Om man flyger mellan EU-länder; välj alltid EU-passkontrollen. På vissa flygplatser står det “EU Passports” och “All Passports” vid passkontrollerna. De flesta väljer den kö som är kortast. Gör inte det. Välj alltid “EU Passport”-kön, for även om den ser längre ut precis i den stunden, kommer du komma igenom mycket snabbare. I “All Passports”-kön har de VISA-checks och kontrollfrågor som tar tid, vilket de inte brukar ha i EU-kön. Jag har aldrig blivit frågad vilket land jag reser från, var jag bor och hur länge jag kommer stanna i någon av EU-köerna. Där "slinker" man bara förbi på ett par sekunder.

Gillar

Kommentarer