Fisk varje vecka

Jag har aldrig riktigt gillat fisk och skaldjur, men fisk är ju så nyttigt. På sistone har jag därför försökt mer och mer att hitta fiskrätter som jag faktiskt tycker om, och kan laga i vardagen. Nu i 2021 har vi lyckats ätit fisk minst en gång i veckan, och det är något jag vill fortsätta med.

Det hjälpte väldigt mycket med att ta bort det röda köttet en månad i september, för på så vis fick vi lov att hitta på fler alternativa maträtter. Det var nog där någon gång som jag insåg att jag behöver äta mer fisk, och att det kan vara riktigt gott bara man hittar de rätter som passar en själv och ens smak.

Min fiskgratäng med curry har varit en favorit i ett par år nu. Jag använder mig av torsk eller en blandning av torsk, lax och kolja. Gör sedan en sås baserat på matlagningsgrädde, philadelphiaost och currykrydda, och serverar tillsammans med potstismos. Ibland blandar jag i sparris och spenat också.

En lite nyare favoriträtt är min fish taco. Jag köper friterad fisk, tillagar det i ugnen och skär det sedan i små bitar. Hackar mango och vanliga tacosgrönsaker, och serverar i hårda tacoskal eller mjuka tortillabröd. Det är såååå gott. Jag vågar påstå att det är godare än vanlig tacos med köttfärs!

Min man gör grymma laxburgare i briochebröd, med spenat, ris eller egna strips, samt grillade grönsaker. Han blandar även ihop den godaste dressingen till, bestående av amerikansk (som svensk) senap och majonnäs. Vi köper alltid färsk lax när vi lagar denna rätt, för det blir absolut nyttigast så.

Med tonfisk kan man lätt göra en enkel lunch eller middag. Vi ser alltid till att ha några burkar hemma i skafferiet. Jag gillar att blanda det i en skål med ris, lite kryddor, gurka, andra grönsaker och kanske någon sås - för en snabb lunch. Annars gillar jag och min man att göra egen tonfiskpizza. På pizzerior i Sverige och i Italien kan man ju köpa "Al Tonno"-pizzor, men här går det inte att få tag i.

En engelsk maträtt jag älskar är fish cakes! Dessa "fiskkakor" kan tex bestå av lax eller torsk med potatismos, spenat, sparris och hollandaisesås, ihoprullade till en stor biff. De är sedan friterade. Det finns en mängd olika varianter att köpa här - min favorit är nog just den jag nämnt ovan, eller crab cakes. Inte suuupernyttiga, men innehåller ändå fisk och lite vitaminer trots allt. Jag brukar dessutom servera det tillsammans med couscous och massa kokta grönsaker.

Gillar