Ett test av mitt tålamod (och ekonomi)

£6,000. Så mycket pengar har jag och min man skickat in till vår byggnadsägare, från att vi flyttade in i december 2017 tills nu. Tanken är att dessa pengar ska gå till en stor renovering av vår byggnad (tex nytt tak, ny fasad, och nytt staket på utsidan, nya branddörrar, väggfärg, och nytt golv i de allmänna utrymmerna på insidan). När vi flyttade in skulle denna stora renovering pabörjas inom tre månader, och här står vi 18 månader senare och fortfarande, ingenting har hänt…

Det har liksom blivit framskjutet 3 månader i taget, av oklara anledningar. Det senaste vi hört från våra grannar är att en speciell granne (de jag inte kommer överrens med…) inte har råd att betala just nu, så deras obetalda skulder har skjutit på renoveringen. Det spelar egentligen ingen roll vad orsaken är, jag tycker ändå byggnadsägaren SKA informera oss mer om vad som händer (inte händer) och när. Från första början har kommunikationen med dem varit superdålig kring det här “byggnadsprojektet” som aldrig händer, och fastän jag försöker att inte låta det irritera mig, så är det precis det det nu gör. Här ligger £6,000 av MINA pengar på byggnadsägarens bankkonto och inte gör någonting (hoppas jag!), när jag kunde fått en bra ränta på dessa om de istället satt på mitt eller min mans konto tills det var dags för renoveringen att börja – PÅ RIKTIGT.

Det är inte så konstigt att våra grannar inte har råd att betala detta. De flesta är inte lika stora kontrollfreaks som mig, som har en ekonomisk buffert större än andras sparkonton. Det är precis sådana här sitationer som jag sparar lite extra pengar till varje månad – dyra utgifter man inte kan göra någonting åt. Det är ett väldigt dyrt projekt att göra allt detta på en gång i vårt hus, men jag ser samtidigt fram emot att ha det överstökat. En modernare byggnad höjer förhoppnigsvis värdet på vår lägenhet. Jag vill bara att DET… SKA… BÖRJA… NU. Jag vill se att mina pengar faktiskt gör någon nytta.

Min bägare rann dessutom över i förrgår när vi fick ett brev om “förväntade” utgifter att betala för resten av 2019. Mina ögon fastnade på “Window Cleaning”, vilket är en service vi aldrig fått. Jag började riva upp gamla statements och hittade “Window Cleaning” på dem också… Flera arga emails har nu skickats (när jag inte fick tag på dem via telefon), om att vi vill ha pengar tillbaka eftersom ingen har tvättat vara fönster sedan vi flyttade in (jag och min man har ju, men vi har inte fått någon professionell service), och att det FA-AN ska bekräfta var vi står med renoveringen och när fan den ska börja!!

Jag kan inte få bort den där obehagliga känslan över att många i England bara vill lura dig på pengar. Att du måste vara så otroligt medveten om dina rättigheter, och vad som står i alla klausuler i alla kontrakt eller lagliga dokument du någonsin fått skickat till dig. Annars blir du lurad direkt.

Hur mycket jag än älskar mitt hem så skulle jag inte rekommendera någon att köpa en LEASEHOLD lägenhet (alltså en bostadsrätt) i England. Bostadsrättsföreningar och byggnadsägare har alldeles för mycket makt i det här landet, och att äga sitt hem kan bli väldigt dyrt väldigt fort. Dessutom bryr de sig inte. Precis som landlords, behöver de inte arbeta hårt (eller alls!). Pengarna rullar tyvärr in ändå, för det är så den här hemska bostadsmarknaden i London ser ut.

Gillar