En solig promenad

Jag hälsar alltid på mormor och morfar när jag är i Sverige, och eftersom jag hälsade på mormor på fredagen, passade jag även på att hälsa på morfar. Helst skulle jag vilja att han satt där bredvid mormor och åt mat med oss, men istället fick vi gå till kyrkogården och tända ett ljus för honom. Jag vänjer mig nog aldrig vid det. Tror fortfarande att han bara är i ett annat rum. Kändes som igår vi sågs senast, fastän det nu är 6 månader sen…

Det finns i alla fall inget mer fridfullt ställe att gå till. Jag har gjort det till en vana att gå dit varje gång jag befinner mig på hemmaplan. Jag behöver gå dit för att verkligheten ska sjunka in. Jag tror det är lättare för andra, som bor här, att bearbeta allting. Jag är endast i sverige kanske 3-4 veckor totalt på ett år, så i mitt huvud är jag fortfarande 19, och allting ska vara som det var då. Morfar ska finnas där som han alltid gör, och 50-öringarna ska också finnas kvar. Seriöst, jag kommer aldrig vänja mig vid de nya sedlarna och 2-kronorna. Jag har pratat mycket om det här med en vän som också flyttade utomlands som tonåring. I vårt huvud är vi fortfarande “små” när vi kommer hem. Bara tanken på att gamla klasskompisar har barn nu för tiden… Det känns inte alls rätt?!

Kyrkogården ligger precis vid vattnet, och det är alltid så stilla där, och fint. Alltid när jag går dit hoppas jag att morfar finns med oss fortfarande på något sett, och kan se oss ändå. Jag hoppas att han ser att min fästman tagit över hans favorit-Nike-jacka. Hoppas att han vet mina planer för framtiden. Vi alla saknar honom så mycket, men det var samtidigt så roligt att se mormor så positiv och glad den här gången. Starkare människa får man leta efter. Jag beundrar henne verkligen för hur hon orkat kämpa sig igenom dessa svåra månader. Hon och morfar har varit tillsammans i 58 år, och var alltid så lyckliga ihop. De har definitivt varit mina förebilder, och kommer alltid att vara det.

Vi såg även några ankor som verkade trivas i solen. Söta de var när de halkade runt på isen. Har sagt det förrut, men känner mig verkligen uppfriskad efter några dagar i Sverige. Och det känns alltid extra bra när jag varit och besökt morfar också.

Gillar