DNA Research

För lite mer än ett år sedan valde jag att köpa ett test kit från 23 and Me, skicka in mitt DNA till deras laboratorium i North Carolina, och få mitt DNA analyserat. Jag fick reda på så mycket om mig själv; både när det kommer till ancestry, genetiska egenskaper, sjukdomar och hälsa. Jag är ju ganska kunskapstörstande, så tycker sånt här är jätteintressant. Jag fick bland annat reda på att jag är 50% skandinav och 30% finsk - min farfar var ju adopterad, så väldigt spännande att få reda på att hans biologiska föräldrar kom från Finland. Det hade ju ingen i min släkt någon aning om.

Många tror att man skickar in sitt DNA, får sina svar och sedan är resan över, men det är så mycket mer än så (om man vill). På 23 and Me har man sin egna profil där man kan hitta släktingar. Sysslingar, pysslingar - man kan gå väldigt många led tillbaka. DNA-forskningen är relativt ny och pågår fortfarande, så varje månad finns det uppdateringar att ta del av. Den här månaden har de till exempel kommit underfund med att en speciell variation i DNA, som kommer från neandertalare, gör att du har svårare att göra dig av med kära ägodelar. Jag har den varianten i mitt DNA, och det stämmer så bra in på mig och hur jag är som person. Har jättesvårt att göra mig av med kära ägodelar; allt är liksom ihopkopplat med sentimentala minnen. Jag gillar att leva minimalistiskt, men de prylar och dekorationer jag faktiskt har, betyder alltså väldigt mycket.

Man kan också själv vara med i research och forskning på 23 and Me. Jag får svara på enkäter varje månad om allt ifrån kostvanor till sjukdomar, och personliga egenskaper och intressen. De använder sedan allt i deras statistik och fortsatta forskning. De senaste månadena har det naturligtvis handlat mycket om Covid.

Jag tycker den här DNA-resan är så intressant, och jag kommer ihåg att min morfar sa att man aldrig ska tacka nej till att bidra till forskning. Jag önskar han hade varit i livet idag, för han hade verkligen hakat på det här och jag hade kunnat få reda på ännu mer intressant fakta om vart vi kommer ifrån. Istället har jag planer på att köpa ett kit till min mamma i födelsedagspresent senare i år för att låsa upp ännu fler spännande dörrar med 23 and Me.

Gillar