Diamonds

Finns det något finare än nyputsade ringar och diamanter som glittrar?

För ett par veckor sedan hade jag och min man varit gifta i 1,5 år, och snart har vi varit tillsammans i 7 år. Tiden bara springer iväg.

De är flera jag känner som ska gifta sig i år, och för alla verkar det vara en självklarhet att förlovningsringen ska kosta mycket mer än vigselringarna. Att mannen dessutom ska stå för alla ringarna. Jag håller inte riktigt med här. Jag tycker den som friade kan stå för förlovningsringen, men det behöver ju inte alltid vara mannen som tar det steget. Sedan tycker jag att man kan köpa sin egen vigselring.

När det kommer till priset för ringarna, förstår jag inte varför en förlovningsring ska kosta lika mycket som “tre av mannens månadslöner.” Vem bestämde det och varför? Visserligen handlar det om en ring man förhoppningsvis ska bära hela livet, men stackars man som kanske tjänar 30,000kr innan skatt och “måste” spendera 90,000kr på en ring “enligt traditionen?!”

När min man köpte min förlovningsring ville jag att priset skulle reflektera den ekonomiska situationen vi befann oss i just då. Jag ville att min man skulle tänka på ett belopp som inte skavde alldeles för mycket. Ett belopp han inte skulle få ångest över att han spenderat. Han hittade den här ringen för 8,000kr, och det var det perfekta priset just då. Jag fick en äkta ring med flera diamanter (ville inte bara ha en stor diamant som alla andra), och min man blev samtidigt inte ekonomiskt ruinerad.

Tänk dessutom att se tillbaka på din förlovningsring om 20 år, och att den kostade 90,000kr, när ni i själva verket befann er precis i början av karriären, och försökte spara pengar till ett hus. Hur reflekterar ringens pris då er och ert förhållande just i stunden då ni förlovade er?

​När det sedan var dags för att inhandla vigselringarna, bestämde vi oss för att köpa vår egen. Jag tyckte min man hade lagt ut tillräckligt med pengar på min förlovningsring, och i vårt förhållande är vi båda väldigt envisa med att vi vill “betala för och försörja oss själva.” Vi förlitar oss inte på varandras ekonomi, utan gillar att stå stadigt på egna ben. Jag tittade därför på vad jag själv hade råd med just då, och valde ett belopp som inte skulle skava för mycket på min egna ekonomi. Jag hittade den här ringen för 12,000kr, som var allt jag någonsin drömt om, och slog till.

Jag älskar mina ringar, och de representerar verkligen vårt förhållande och hur vi kände och tänkte just i de momenten av våra liv. Skulle min man vilja köpa en infinity ring till mig om 10 år som kostar 1 miljon kr så får han göra det, men vi förlovade oss inte rika, och jag tycker det vore konstigt om ringarna berättade en helt annan historia.

Gillar