Det där med att jag inte bytt efternamn…

Jag vet inte varför det skaver i folks öron att jag gift mig och inte bytt efternamn. Jag förstår att man enligt traditionen ska ta sin mans efternamn, men i dagens samhälle behöver man väl inte det? Jag har alltid velat haft kvar mitt efternamn. Fastän jag heter Johansson och det är det vanligaste efternamnet i Sverige, så är det fortfarande jag. Efternamnet är en lika stor del av mig som mitt förnamn, och speciellt här i England så vill jag inte förlora min svenska härkomst.

Däremot skulle jag vilja ha ett dubbelnamn. Jag skulle vilja heta Johansson Ambler, vilket jag redan heter på sociala medier, men inte legally. Tyvärr är en namnändring inte den lättaste saken i världen för mig att fixa, så det har inte blivit av. Först måste jag till Sverige och skicka in en ansökan om namnändring. Så fort jag gör det blir mitt pass ogiltigt och jag kan inte resa. Namnändringen tar ca 3-5 arbetsdagar. När den sedan gått igenom måste jag ansöka om ett nytt pass, vilket i sin tur tar ytterligare 5 arbetsdagar. Alltså behöver jag befinna mig i Sverige i minst 2 veckor medan beslut om namnändring tas och mitt pass förnyas, och med mitt jobb har jag ingen möjlighet att vara ledig så länge.

Visst ser det fint ut när folk gifter sig och tar varandras efternamn, men för mig är det inget jag strävar efter just nu. En dag kommer jag nog heta Johansson Ambler på papper, men när det blir har ingen betydelse för mig. Jag förvånas alltid över hur folk fastnar i små detaljer som egentligen inte betyder någonting; tex varför jag inte bytt efternamn, eller varför vi “inte ens försöker” skaffa barn.

Jag och min man är riktigt lyckliga där vi är idag. Vi har haft ett fantastiskt år (som jag tidigare bara kunnat drömma om). Ska jag dela med mig av vad som är viktigt i ett äktenskap? Att ha det bra tillsammans. Att trivas i varandras sällskap fastän man inte gör något speciellt. Att vara lycklig utan att behöva spendera pengar, utan att ha barn, utan att ha någonting egentligen, eftersom det enda man behöver för att må bra är varandra.

Gillar