Denna respektlösa nyfikenhet

Jag kan inte alls säga att jag följer med i de svenska nyheterna, men då och då går jag in och läser någon svensk tidning. Bara för att i alla fall hålla mig lite informerad om vad som händer i mitt modersland. För några dagar sedan läste jag om en bil med 20-åringar som kraschade vid en bro, och alla i bilden dog. Om inte det vore tragiskt nog var det sedan någon idiot som filmade bilen efter olyckan och lade upp det på sociala medier.

Tankarna for genast iväg till bilolyckan som gjorde att jag aldrig fick chansen att träffa min gammelmorfar. Jag var inte född när det hände, men jag känner fortfarande med min mamma och mormor, och den enorma ilskan de kände när detta publicerades - på första sidan i VLT (Västmanlands Läns Tidning) - dagen efter olyckan.

Jag vet inte var jag ska börja... Bilden på deras bil togs direkt efter olyckan. Det är fullt med människor på bilden, nyfikna människor som ska titta när min gammelmorfar mycket troligt fortfarande sitter fastklämd, avliden, vid förarsätet. De har ingenting att göra där. Så oerhört respektlöst. Minst lika respektlöst som att idag sprida bilder/filmer på olycksplatser på nätet. Vad tänker dessa människor? Jag blir så arg.

Som om inte bilden i sig är en förfärlig bild att visa på förstasidan i länstidningen, DAGEN EFTER olyckan, UTAN tillstånd från anhöriga, så nämner artikeln både namn och bild på min gammelmorfar. Det förklaras tydligt att det är just Arne som dött, och att min gammelmormor Sylvia vårdas på intensivvårdsavdelningen på Västerås sjukhus. Tror de måste glömt att även skriva dit rumsnumret i artikeln...

Jag har sett den här artikeln flera gånger, men jag blir minst lika arg och chockad varje gång. Nästan så att jag vill stämma VLT idag för något de gjorde innan jag ens var född. Idag skulle ju det här definitivt vara olagligt. Så när jag läser om bilolyckor och nyfikna personer som är snabba med att ta upp kameran, blir jag alltid lika arg och besviken. Det ligger så nära hjärtat. Respektera det tragiska som hänt. Och respektera de anhöriga som varken vill se eller läsa om sånt här.

Gillar