Delad ekonomi?

Jag har alltid varit duktig på att spara och alltid varit väldigt involverad i min privata ekonomi. Jag gillar att spara, investera, se mina pengar växa och kunna unna mig saker när jag vill, hur jag vill, utan att behöva läsa på prislappar. Jag har tidigare delat med mig om mitt synsett på pengar och hur jag tex lyckas balansera inkomster och utgifter, och att vara planerande med att vara spontan. Men jag har också fått frågor på hur det är att vara gift och sköta sin ekonomi när det helt plötsligt är två med i bilden. Jag tänkte ta upp det nu, eftersom jag gillar att skriva om pengar och ekonomi. Det är ju en sådan viktig del av livet.

Har du och din man en delad ekonomi? - Undrar de flesta. Vi har ett gemensamt konto dit vi för över en fast summa varje månad, och dessa pengar går till räkningar så som lägenhetslånet, el och vattenräkningar, council tax och matkostnader. Vi använder även det här kontot om vi är ute tillsammans och tex tar några drinkar med ett par vänner, bowlar eller reser. Vi öppnade kontot när vi flyttade ihop för första gången, för att de skulle bli lättare att betala räkningar. Eftersom alla kostnader delas lika på det här sättet, är det också ett väldigt bra och enkelt sätt att sköta sina gemensamma utgifter.

MEN - trots att vi har ett gemensamt konto för räkningar, och alltid betalar 50/50, så skulle jag inte säga att vi har en helt delad ekonomi. Tvärtom; jag har fortfarande mitt egna lönekonto och mina egna sparkonton, och min man har sina. Jag har ingenting att göra med vad han spenderar sina pengar på, och han har ingenting att säga till om när det kommer till hur jag spenderar mina pengar. Något som alltid varit viktigt för mig i en partner, är att personen ska ha ett bra förhållande till pengar, eftersom jag själv anser att jag är väldigt duktig på att sköta min egen ekonomi. Aldrig att jag skulle låta någon annan fatta ekonomiska beslut åt mig, och min man är precis likadan. Vi båda vill ha kontroll. Därför tycker vi också det är bäst att, trots att vi är gifta, fortsätta att sköta vår egna ekonomi och inte dela lika på precis allting. Hur schysst är det förresten att mina man ska finansiera hälften av mina designerskor, och jag ska betala av hans studielån? Nej, det finns gränser, även som gift.

Tycker du att det är okej som kvinna att leva på sin man? Alla relationer och äktenskap ser olika ut, men jag själv skulle inte vilja vara beroende av min mans ekonomi. Jag har alltid varit självständig, och haft stora ekonomiska mål som jag jobbat på/och fortfarande jobbar på, så för mig finns det inget annat alternativ än att tjäna mina egna pengar, och ha kontroll över min egna ekonomi. Jag vet dock att det kommer bli svårare om jag en dag blir mamma. Mammaledighet och att hamna efter i karriären skrämmer mig, men jag försöker planera för det så mycket som möjligt och spara, spara, spara.

Jag träffade min man i ett stadie av våra liv där vår ekonomi såg väldigt lika ut. Sedan dess har jag tjänat mer pengar än honom, och han har tjänat mer än mig i olika perioder, så jag tror vi balanserar varandra väldigt bra. När man dessutom har ett liknande ekonomiskt synsett, så tror jag inte någon av oss skulle vara lycklig av att leva på den andre. Det är fantastiskt att vara gift och dela så mycket här i livet, men när det kommer till pengar och ekonomi, kan man fortfarande "dela med måtta".

Jag och min man har ingen prenup. Jag tror aldrig vi kommer skilja oss. Vi har i alla fall varit tillsammans i 8 1/2 lyckliga år, och gifta i 3 😊 Men det är självklart fortfarande smart att ha en plan B. Om vi skulle skilja oss, vill jag inte vara så beroende av min man ekonomiskt att jag inte skulle klara mig själv. Det finns folk i min närhet som endast är tillsammans pga ekonomiska skäl, och jag tycker det är så tragiskt. Jag vill fortsätta att stå på egna ben fastän jag är gift. Gifte mig ju inte för att roffa åt mig min mans pengar, och han gifte sig inte med mig av den anledningen heller! Det mest fantastiska med att vara gift är att kunna fortsätta vara självständiga, men att vara det tillsammans.

Gillar

Kommentarer