Decision Making Model

När man studerade företagande handlade allting om beslut. Små beslut, stora beslut; det gick inte en minut innan man stod inför ett val och man fick lov att fatta ett beslut. Vet inte hur många decision making models och frameworks det finns där ute, men när det kommer till att designa ditt egna kök så kunde jag inte applicera någon passande. Så jag hittade på min lilla egna istället när jag inte hade något bättre att tänka på.

Bakgrunden till det här är att vi tänkte renovera köket här hemma, antingen nästa eller nästnästa sommar. Men var börjar man egentligen i planeringen? Med designen? Jag valde att börja tänka på ett färgtema, så jag gjorde några enkla skisser på färger jag skulle kunna tänka mig. Som vanligt valjer jag att köra på den neutrala färgskalan. Jag vill ha ett kök som matchar resten av huset, och som speciellt går bra ihop med vardagsrummet som ligger precis bredvid. Tycker vi (jag) har lyckats inrett vårt hem så mysigt, och jag vill fortsätta på det spåret. Därför skissade jag i svart, vitt och grått.

Av de tre alternativen, har jag fastnat mest för ett mörkare, grått kök. Vardagsrummet är grått, och jag tror det skulle bli supersnyggt med ett grått kök till. Känner inte många som har gråa kök, men när jag sett det på IKEA, Wickes etc. så tycker jag alltid det ser så bra och stilrent ut. Det skulle passa oss.

Nästa steg är vilken färg man ska ha på bänkskivan. Där väger jag också mellan svart, vitt och grått. Eftersom jag är mest förtjust i gråa skåpluckor, tycker jag inte en grå bänkskiva passar till (det blir för grått), utan där fastnade jag för en vit skiva. En svart bänkskiva är snyggt det med, men vi har inte ett jättestort kök och darför måste jag tänka lite mer på ljusinsläppet. Grått och vitt är dessutom riktigt snyggt ihop.

Mellan under och överskåp skulle jag vilja kopiera min brors kök, och sno hans vita kakelplattor. Vita kakelplattor och en vit bänkskiva… Det skulle inge en riktigt ren och snygg känsla. Jag är ju inte världens största fan av just vitt, men i köket tror jag det kommer vara den perfekta brytningen vi behöver mot det gråa. Funderar även på att hålla resten av väggarna vita.

Sedan är det golvet. Om vi håller väggar, kakel och bänkskivor vita, skulle jag vilja satsa på ett mörkare golv. Därför skissade jag upp ett svart, ett mörkgrått och ett lite ljusare grått golv. Där tycker jag det ljusare golvet vinner. Det bryter av mot de mörka skåpluckorna, men är samtidigt inte för ljust eller för mörkt.

Jag tror jag har hittat mitt vinnande koncept. I huvudet i alla fall. Ska ta mig tid att besöka lite butiker senare i veckan.

Gillar