Brexit status

Jag ogillar Brexit. Jag tror ett EU som håller ihop är så mycket starkare än flera, små länder som individuellt försöker få lagar, ekonomi och andra politiska frågor att gå ihop. Jag tror att Brexit kan försvaga pundet rejält över en längre tid, göra internationella resor svårare, göra livet som folkbokförd i England mycket dyrare. Däremot har jag aldrig varit rädd för Brexit. Jag tror knappast att någon kommer knacka på min dörr den 29 mars 2019 och begära att jag blir hemskickad till Sverige för alltid. Så länge man har ett jobb här, kommer man kunna ansöka om en Pre-Settled status, och sedan kommer livet flyta på som vanligt.

Mitt problem är dock att jag inte vill ansöka om en Pre-Settled status, utan en Settled status. Jag är gift, äger en bostad, och har jobbat här i nästan 5 år. “Nästan” är problemet. Den 29 mars 2019 är jag inte ens fyra månader ifrån att ha arbetat heltid i UK i hela 5 år, men man måste som sagt ha arbetat exakt 5 år eller mer innan man får ansöka om en Settled status.

Därför blev jag glad när jag läste om Övergångsperioden, och det faktum att man har hela två år på sig att ansöka om den här “statusen.” Då kan jag förhoppningsvis vänta in dessa fyra månader och ansöka om en Settled Status direkt. Så fort jag arbetat heltid här i 5 år, kan jag även fixa dubbelt medborgarskap, vilket jag tänker göra. Tror det defintiivt kommer göra saker och ting enklare för mig i framtiden.

Så nej, jag ser inte fram emot Brexit, men jag kommer bo kvar och arbeta här så länge det fortsätter att gynna mig och min framtid.

Gillar

Kommentarer