Be pappa om lov

Jag läste en het debatt häromdagen, som tog upp frågan om det är fint eller bara helt oacceptabelt för en man att be sin flickväns pappa om lov innan han friar, och jag blev ganska chockad av folks synpunkter. Så många verkade inte förstå det fina i det hela.

Jag är helt på det klara med att det är år 2021, och att vi får gifta oss med vem vi vill, men när en man frågar en flickväns pappa om hennes hand, behöver inte innebörden vara så bokstavlig. För mig var det inte viktigt att min man pratade med min pappa innan han friade, men för honom var det det, och efteråt tyckte jag det var väldigt fint av honom. Det handlade inte alls om att "mannen i huset ska ge sitt samtycke", utan mer att "jag vill gifta mig med din dotter, och jag vill att du ska vara en av de första att få veta det."

Jag läste i debatten att folk tyckte att frieriet borde vara hemligt tills mannen (i det här fallet) friat och kvinnan sagt ja. Att det inte angår någon annan. Själv tyckter jag det var så fint av min man att han pratat med både min mamma och pappa innan. Han vet vilken tajt familj vi är, och hur viktigt det är för mig med öppen kommunikation. Som sagt, så tänkte jag inte alls på det här innan jag var förlovad, men efteråt var det ju självklart att min man hade pratat med både min mamma och min pappa redan.

I mitt fall handlade det som sagt verkligen inte om att min pappa måste ge sitt samtyckte. Jag hade i och för sig haft väldigt svårt för att gifta mig med någon som inte kom överrens med min pappa (eller någon annan i min familj för den delen), men något sådant hade ju plockats upp mycket tidigare i relationen.

Jag tycker alltså bara det är något fint med att min man ville inkludera resten av min familj i hans planer. Och jag hade ingen aning. Eller jo, jag visste att han skulle fria till mig en dag, men jag trodde det skulle ske ett par år senare. Är i alla fall glad att det skedde den 31 december 2015, och att vi hann gifta oss långt innan covid.

Gillar