Bacon, svamp & ostpaj

Den tredje och sista pajen jag tänker visa upp den här månaden är som titeln lyder en bacon, svamp och ostpaj. Egentligen var det alldeles för varmt för att laga en paj igår (jag återtar nog pajbakningen senare i år), men resultatet blev bra och pajen riktigt god. Den här gången följde jag inget riktigt recept, utan gick på känsla och vad jag kände för att äta just för stunden. Därför blev det bacon och svamp med en ostig äggstanning.

Har dock funnit ett recept på pajdeg som verkligen funkar för mig. Ett recept där degen blir perfekt utan att man måste knåda i evigheter eller att man måste tillsätta mer och mer mjöl tills hela påsen tagit slut. Anledningen till att jag inte bakat pajer tidigare har ju just varit för att jag tyckt det varit svårt att få till den perfekta degen. Alla recept säger olika, men nu har jag alltså hittat det jag anser fungerar bäst, och det är:

4dl mjöl

2tsk bakpulver

50g smör

1 1/2dl vatten

1krm salt

Jag började med att knåda degen och förgrädda den i 15min. Tycker det är viktigt med en bra, stabil pajbotten, så den inte mjukas upp av fyllningen. Jag stekte svamp och bacon, och blandade sedan ihop såsen (bestående av 3 ägg, mjölk, mycket riven ost, chilikrydda, paprikakrydda och persilja), innan jag hällde allt i pajformen, ovanpå den förgräddade degen.

Det sista jag gjorde innan jag ställde in pajen i ugnen, var att den här gången även göra ett pajdegslock. Det blev jättebra och gott med lite extra deg, så det ska jag definitivt göra fler gånger. Efter 35min i ugnen serverade jag pajen sedan med en fräsch sallad. Även lite potatissallad som jag hade kvar sedan dagen innan.

Gillar

Kommentarer