80 år idag

Idag skulle min härliga, ärtiga, “gamla” (såg honom aldrig som gammal eftersom han alltid tränade mycket och hade ett väldigt ugnt sinne) morfar fyllt hela 80 år. Det är bittert att inte få fira denna stora dag med honom. Jag hade trott och hoppats att han skulle leva minst lika länge som sin mamma, som blev hela 98 år, men nu blev det inte så. Det är konstigt, för han är fortfarande inte borta för mig. Alla dessa minnen jag har av honom är så färska, och jag kan fortfarande höra hans röst i mitt huvud. Kom han in genom dörren här idag skulle jag krama honom, och säkert prata med honom i flera minuter innan jag insåg att nåt var fel… Hur kan han vara här liksom, när han inte finns mer? Det skulle nog ta ett tag för min hjärna att förstå det, fastän vi gått igenom begravningen, han har varit borta i 1,5 år osv. Verkligheten sjunker bara inte in.

Idag tänker jag på morfar lite extra. Vi brukade samlas hela familjen och äta pizza på morfars födelsedagar, för det tyckte han om. Men han sa samtidigt alltid på ett skämtsamt sett att “den här gubben är ingenting att fira, snart får de skjuta mig.” I mina ögon var dock morfar aldrig gammal. Vi åkte skidor tillsammans, han var alltid ute och sprang i skogen, och hans humor var alltid on point. Innan morfar fick cancer hade jag aldrig sett honom må dåligt överhuvudtaget. Kommer ihåg att jag hade ont i huvudet och morfar svarade att han nog aldrig haft ont i huvudet så han visste inte hur det kändes. Han var alltid den hurtigaste, den gladaste, den friskaste av oss alla.

Jag har lärt mig så mycket av honom, och har ännu mer att lära. Han är en person som haft en stor inverkan på mitt liv, och någon jag stolt pratar om till vem som helst som vill lyssna. Nar jag var liten tyckte jag min mamma var jobbig som alltid pratade om sin morfar och hur bäst han var. Jag skulle ju ändå aldrig få träffa honom, så vad spelade det för roll nu? Men nu förstår jag. Jag vill att mina framtida barn, om jag får några, också ska få veta vilken jäkla underbar gammelmorfar de hade. Få lära känna honom, och veta precis vem/hur han var, fastän han inte finns här i fysisk skepnad. Får jag en son vill jag föra morfars namn vidare.

Så eftersom jag inte kan säga grattis på 80-årsdagen morfar, säger jag i alla fall grattis till dina 78 år på jorden. Grattis till att du fick leva livet precis som du ville, vara frisk, hälsosam och lycklig så pass länge. När jag saknar dig som mest tänker jag i alla fall att fastän du inte blev kvar hos oss längre, slapp du i alla fall lida. Det hade nog varit jobbigt att se dig skaffa rollator, få ett sämre minne, få flytta in på ett ålderdomshem… Och du hade verkligen inte velat det heller. Nu fick du i alla fall vara ung och frisk nästan hela livet ut. Till sist vill jag fira dig med att säga tack för att du var en sådan stor inspiration för mig och så många andra. Tack för alla gånger du hjälpte mig med matten. Tack för alla trevliga luncher vi hade ute på alla dessa kinarestauranger som vi älskade. Tack för alla gånger du körde hem mig från krogen. Eller till skolan. Tack för att du varit den bästa manliga förebilden för mig, och tack för att du gav mig, min bror och mina kusiner de bästa barndomsåren vi någonsin kunnat önska oss ❤

Gillar

Kommentarer