5 Love Languages

Jag läser ju som sagt aldrig böcker, men när jag och min man fick The 5 Love Languages i bröllopspresent, fick jag ju bara lov att läsa den. Den verkade väldigt intressant också. Jag har fått för mig att om jag “måste” läsa, så gillar jag självbiografier eller vetenskapliga böcker. Något jag kan lära mig någonting av helt enkelt.

The 5 Love Languages är skriven av en psykolog/marriage counsellor (Gary Chapman), och den handlar om hur man håller kärleken vid liv och får ett äktenskap att fungera på lång sikt. Så många verkar ju gifta sig nuförtiden, skaffa ett barn och sedan skilja sig inom loppet av ett år, typ. Jag vill inte vara en av dem. Självklart förstår jag vikten av att fortsätta jobba på en relation även efter man är gift; ingenting kommer ju gratis här i livet, utan det gäller ju att alltid jobba hårt för det man vill och tror på, och just därför verkade den här boken så intressant. Jag tycker om att ta itu med problem redan innan de uppkommer haha.

The 5 Love Languages förklarar att de flesta problem i relationer, och framförallt äktenskap, uppstår för att man talar olika kärleksspråk. Man värdesätter olika saker hos sig själv och sin partner, och det är just därför så många relationer/äktenskap kraschar. Det handlar inte om att tycka och tänka lika om precis allting, utan att man förstår vad sin partner värdesätter (vilket språk de talar), och hur man kan svara på samma “språk.” De olika kärleksspråken som boken tar upp är: Words of Affirmation, Acts of Service, Quality Time, Physical Touch och Receiving Gifts. Jag har inte kommit till slutet av boken än, där det finns ett test för att se vilket språk just du talar mest, men jag tror mig redan veta vilket mitt kärleksspråk är; nämligen kvalitetstid. Jag och min man bråkar väldigt sällan, men om vi gör det handlar det oftast om att vi inte har tid för varandra/inte prioriterat varandra på ett tag. Min man har inte heller läst ut boken, men vi verkar tala samma kärleksspråk, så det är ju bra. Men att han sedan värdesätter ord mer än actions, och jag värdesatter actions mer än ord… Det är små detaljer man kan tänka på och ta med sig in i framtiden.

För mig är det allra viktigast att tillbringa mycket tid med de jag tycker om. Vad vi gör spelar inte någon större roll. Jag tycker verkligen den här boken var både intressant och lärorik, och jag ska läsa lite mer nu innan min man kommer hem från jobbet. Vilken bra bröllopspresent!

Gillar

Kommentarer