23 and me - Health & Wellness

Jag är inte bara glad att jag fick reda på mycket information om mina förfäder och vart jag härstammar ifrån, utan även om jag bär på genetiska sjukdomar och ohälsa. En stor anledning till varför jag valde att köpa ett DNA-kit från just 23 and Me, var pga den stora hälsokontrollen de erbjöd.

Jag var ganska spänd på att få veta min “carrier status” – om jag bär på några genetiska sjukdomar. De var så många papper man fick skriva på och godkänna innan, att det gjorde mig nervös när jag väl skulle läsa svaren, fastän jag inte alls var det innan. Jag fick i alla fall reda på att jag inte verkar bära på några genetiska sjukdomar, vilket såklart känns väldigt skönt. Jag var lite också lite extra nervös inför cancerrapporten, men det behövde jag inte vara. De hittade inte heller någon genetic variant angående fysisk eller psykisk ohälsa – förutom att jag har en “normal” risk för diabetes pga av mitt starka, nordeuropeiska påbra.

Angående hälsorapporterna kändes det också som en tyngd lyfts från mina axlar när det stod att jag har en genetisk muskelmassa som många elitidrottare har. Och att det inte spelar någon roll om jag äter 100 kalorier protein eller 100 kalorier fett – min kropp reagerar lika på detta, och lagrar inte fett som den inte behöver. Det är därför jag är smal (dock normalviktig för min längd!) och inte har lätt för att gå upp i vikt. I have the skinny gene, och jag kan inte göra mycket åt det!

Vad mer kom fram? Jo, att jag (enligt mina gener) inte är laktosintoleran, rör på mig mindre än de flesta när jag sover, och att jag tål, och dricker, mer koffein än de flesta andra. Jag tror det är ett lärt beteende/andra faktorer som gör att det sistnämnda inte stämmer. Jag känner att jag inte alls tål koffein och håller ju mig borta från det. Självklart kommer inte alla rapporter stämma till 100%, men jag tycker det samtidigt är så spännande med vetenskapen bakom dessa, och är gärna med och bidrar mer till forskningen kring detta.

Gillar