23 and me - Ancestry

Jag fick mina resultat från 23 and Me den 19:e juli, vilket var nästan exakt en månad efter jag skickat in mitt DNA-swab till labbet i North Carolina. Det gick smidigt, och ganska fort. Sedan dess har jag gått igenom alla mina rapporter; det är så mycket information, och det är så intressant.

Resultaten delades in i 3 delar: Ancestry, Health & Wellness och Traits. Jag tänkte börja dela med mig av lite av den informationen jag fick angående mitt ancestry. Vart härstammar jag ifrån?

Mina resultat visade att jag är 56% skandinavisk. Jag blev lite förvånad; jag trodde att den siffran skulle vara högre. Det visade sig sedan att jag är hela 30(!!)% finsk. Jag misstänkte ju att farmors pappa var finsk, och nu har jag inga tvivel om att så är fallet.

Eftersom jag misstänkte att jag var lite finsk, trodde jag sedan att jag kanske även skulle ha lite ryskt och östeuropeiskt inom mig. Så var dock inte riktigt fallet. Mina förfäder har bott i Sverige, Norge och Finland över många, många generationer. I mitt DNA hittade de 1% brittisk, 0.8% fransk/tysk och 0.5% östeuropeisk, men som inte kan knytas till ett särskilt land. Det var allt. Jag är alltså 99.2% nordeuropeisk!

Det är så intressant att sedan läsa om vilka specifika platser i Sverige, Norge och Finland min släkt mycket troligt härstammar ifrån. Att mitt DNA kan spåras tillbaka till en kvinna som levde 140 generationer bakåt i tiden, och neandertalare. Är glad att jag gjorde det här DNA-testet.

Gillar