2010 RESUMÉ: IB EXAMS & STUDENTEN

Maj 2010

Herrgud, Maj 2010 var här. Månaden jag förberett för i nästan 3 år. Det var dags för mina final IB exams.

Jag vaknade upp med en overklighetskänsla i kroppen på dagen då jag skulle skriva mina allra första exams. Det var i Business & Management. Visst var jag nervös, men nervositeten övertogs snabbt av den dar krigsviljan igen. Jag var förberedd. Nu kör vi.

Under de kommande tre veckorna blev aulan på S:t Eskils Gymnasium mitt hem. Jag tyckte Business & Management var svårast att skriva, men efter det blev arbetsbördan bara mindre och mindre, och fokuset större och större. För första gången på tre år kunde jag lägga ett prov bakom mig, och inte behöva gå tillbaka till det ämnet igen. Den sista veckan satt jag där med endast biologi och ekonomi att plugga på. Resten tillhörde det förflutna.

Jag vågade inte tänka på hur mina exams gått i efterhand, utan jag gjorde en pakt med mig själv att när jag kommit ut från aulan, så är det provet bakom mig. Känns det bra, kanns det dåligt – det spelar ingen roll ��� jag släpper det direkt.

Träden grönskade, blommor doftade och fåglarna sjöng på morgonen när jag gick till skolan. Och jag skrev, skrev, skrev…

Plötsligt kom jag ut från min sista ekonomiskrivning, och allt var över. Mina vänner (som inte läste ekonomi), stod på andra sidan dörren och kramade om mig när jag kom ut. Vi grät allihopa, och mina glädjetarar blandades med sorgsna tårar. För fastän det här momentet alltid hade varit det stora målet, så slog det mig att – vad händer nu? Vad gör man nu? Plötsligt fanns det inga måstan längre, bara tid. Jag älskade IB, jag älskade S:t Eskils, och nu skulle jag bara lämna allt bakom mig. Och vara okej med det.

Juni 2010

För att fira att vi tagit oss igenom IB final exams och nu var fria, reste jag och de flesta av mina klasskompisar till Barcelona i en vecka. Våra exams slutade den 20:e maj, och studenten var inte förrän den 12:e juni, så vi hade helt plötsligt mer fritid än någon annan i vår ålder. Det var en rolig resa, och det blev mitt första besök i spanien.

Vi snappade fort upp spaniens kultur; åt middag vid 12 på kvällen, festade till 6 på morgonen och sov till 12 på dagen. Höjdpunkten på resan var nog de gångerna vi hängde på stranden, eller när vi besökte Park Guell. Jag kommer ihåg att jag drack ett glas vin där, och tyckte det var vidrigt. Varför skulle någon allvarligt hellre dricka vin än cocktails och sangria?! Times change 😉

När vi sedan landade i Sverige igen var det dags för studenten. Jag tror inte vi såg fram emot studenten på samma sätt som andra gymnasieelever gör. För oss betydde IB exams allt, och att sedan få gå upp på scenen i september och förhoppningsvis motta ett IB diplom. Studenten var ett festligt tillfälle, men det hade egentligen inte någon större betydelse. Det var en rolig, men kall och regnig dag. Älskade att åka runt i Eskilstuna på ett flak i flera timmar, och dricka och dansa. På eftermiddagen kom släkten och firade mig, men jag somnade tidigt och tog mig inte tillbaka till Eskilstuna för studentfesten på kvällen. Vädret var hemskt, och jag var trött, glad och nöjd med min dag ändå.

Några dagar senare började jag sommarjobba. I januari tackade jag nej till att fortsätta mitt sommarjobb på Lindex, men efter att jag tagit studenten ändrade jag mig ganska snabbt. Från att ha varit sjukt upptagen med pluggandet, hade jag nu väldigt mycket tid – för mycket tid – och jag blev rastlös. När jag var hemma och inte hade något att göra, vandrade alltid mina tankar iväg till IB resultaten. Vi skulle få veta våra betyg på min födelsedag, och jag ville inte bara sitta hemma och vänta tills dess… och bli nervös igen… Så jag jobbade.

Juli 2010

Jag fyllde 19 år, och jag firade dagen genom att avskärma mig från IB-vännerna, och vara hemma med släkten. 12:00 skulle våra betyg komma ut, och jag gjorde allt för att inte tänka på det. Jag ville inte veta. Inte idag. Inte på min födelsedag. Jag hade bestämt mig långt innan att jag skulle ta reda på mina resultat dagen efter eftersom jag inte ville riskera att bli besviken på min födelsedag. Speciellt inte när det var så mycket som stod på spel. Just då kändes det som om livet skulle ta slut om jag inte fick det där diplomet. Jag hade arbetat så himla hårt… Det hade krossat mig totalt.

Men några timmar senare kunde jag inte ignorera alla sms längre. På facebook hade alla skrivit ut sina betyg, och de frågade mig envist vad jag fått. Jag började tänka mer och mer på IB resultaten, och det kom till en gräns då jag erkände för mig själv att min födelsedag inte var så rolig nu heller, i ovissheten. Kanske var det bättre att bara ta reda på vad jag fått, och få det överstökat? Så jag smög in på mitt rum, tog fram min dator, och loggade in på resultatssidan. 38…fucking…IB poäng... En 6:a i matte… Jag var så chockad att jag började gråta. All nervositet och ångest bara släppte när jag stirrade på den där skärmen. Jag hade fått toppbetyg i alla ämnen. Det var en enorm lättnad, samt ett bevis på att hårt arbete verkligen lönar sig!!

Vad mer hände i juli? Jo, jag jobbade mindre och hängde mycket med vänner. Gillade att vara hos vännerna i Eskilstuna, sitta uppe hela natten, utomhus, och dricka Sangria. Efter spanien hade Sangria blivit vår drog.

Augusti 2010

Månaden började med att jag kom in på ALLA universitet jag sökt. Imperial College inkluderat. Men jag hade redan bestämt mig att jag ville till University of Portsmouth. Därför blev jag absolut gladast av att motta deras unconditional offer.

Jag och en vän (som också kom in på ett universitet i England), bokade direkt våra one-way tickets till England. Den 18:e september skulle vi flytta, och det var så spännande!

I augusti jobbade jag lite mer igen, och hängde mycket med familjen. Jag och mina kusiner gick på en “modell för en dag”-plåtning på 19:e våningen i Skrapan. Jag kommer ihåg att utsikten från provrummen var grym – man kunde se hela Västerås. Älskade att bli sminkad och fotad, men blev inte speciellt nöjd med mitt hår. Jag ville ha stora Hollywood-lockar, och istället blev det… Ingenting. Lockarna höll inte ens en halvtimme. Men det var en rolig upplevelse!

Gillar

Kommentarer