10 höstiga inlägg - how to save money

4 . Ett inspirerande 'How to...' inlägg.

Jag tänkte skriva om hur man kan öka på sitt sparande under hösten, och förbättra sin ekonomi, eftersom det är något jag anser jag är väldigt bra på.

Att spara pengar har alltid fallit sig naturligt för mig. Jag kommer ihåg att mamma och pappa gav mig pengar när jag var liten och sa att det var mitt val vad jag ville göra med dessa pengar. Om jag ville spendera allt nu och inte ha något kvar senare, eller om jag ville spara det mesta för att kunna köpa något jag verkligen ville ha senare. Kanske något dyrare än de 100kr jag fick i veckopeng. Mamma och pappa köpte godis till oss (mig och min bror) på lördagarna. Ville vi ha något utöver det fick vi köpa det själva. Jag insåg därför snabbt att det inte var värt att köpa en glass i kiosken på en onsdag för mina egna pengar, när jag kunde vänta till lördagen och pappa köpte en åt mig. Jag förstod snabbt att om jag inte impulsköpte godis, kulor eller gummiarband (som var sa populärt då), så hade jag mer pengar att köpa sådant som de andra i min ålder inte hade råd med att köpa själva. Till exempel ett par dyarare skor eller en freestyle. Jag kommer ihåg att jag kände mig så självständig när jag fick spara och spendera mina pengar på precis det jag själv ville.

Även om det inte faller sig naturligt för alla att spara pengar, så är det aldrig försent att börja smått. Pengar och ekonomi betyder så mycket här i livet, det går inte att undgå. Att ha kontroll över sin ekonomi = att ha kontroll över sitt liv, och jag är så mycket lyckligare och hälsosammare för övrigt när jag har stenkoll på min ekonomi. Det betyder inte att man måste ha ett 6 eller 7-siffrigt belopp på banken för att må bra, men att man är väl förberedd på sina inkomster och utgifter. Att man har den där bufferten tillgänglig så att det är möjligt att köpa en ny telefon, en ny dammsugare och en ny ugn inom loppet av en månad, utifall det värsta skulle ske och allt går sönder på samma gång. Ett sparkonto för mig är ett "just in case" samtidgt som det är där jag bygger min framtid och kan förverkliga de ekonomiska drömmarna jag har.

Hur spar man då smartast pengar?

Jag spar pengar på flera olika sätt, men det enklaste och smidigaste är självklart att ha ett vanligt sparkonto dit man för över en del av sin lön varje månad. Jag brukar se på mitt sparande som en annan räkning jag måste betala. Hur mycket man kan lägga undan varje månad beror självklart på inkomst och vad man har för utgifter. Själv spar jag ca 20% av min lön i början av månaden, och i slutet av varje månad brukar jag sedan spara lite till.

Ett vanligt sparkonto är bra eftersom man kan föra över pengar efter behov, både till och från kontot. Men jag har även ett fast sparkonto med bättre ränta. £250 förs dit i månaden automatiskt från mitt lönekonto. När jag sedan nått kontots maxgräns pa £3000, förs dessa pengar automatiskt tillbaka till mitt rörliga sparkonto + räntan på ca £50. Sedan börjar det om från noll igen. Det är svårt att hitta fasta räntekonton med bra ränta just nu, men det här kontot är det bästa min bank har att erbjuda som passar mig och där jag befinner mig i livet just idag. Räntorna har ju varit dåliga sedan 2008, så jag är uppväxt med synsättet att man inte kommer bli rik på bankens räntor, men jag tycker samtidigt man kan göra det bästa av situationen och få sina sparpengar att jobba i alla fall lite.

Mitt tredje tips på hur man kan spara pengar är att äga sitt egna hem. Ett av de bästa sparande jag har just nu är nog att äga en lägenhet som går upp i värde samtidigt som lånet går ner. Jag och min betalar av vårt lån, samt överamorterar, varje månad. Det behöver inte vara mer än £20 vi överamorterar vissa månader, men vi ser till att det alltid är något. Det minsta lilla gör nämligen en stor skillnad när man slår ut det på 25 år. än så länge har vi lyckats spara 2 år på vårt lån, vilket banken inte är så glad över men som vi är riktigt glada för. Jag hatar att betala räntor!! Att äga sitt hem gör det ju inte bara lättare att klätta uppåt i bostadsmarknaden senare i livet, utan det är ju också en investering man kan glädjas av precis varje dag. Speciellt jag som är så intresserad av hem och inredning, tycker ju var lägenhet är det bästa köpet jag någonsin, någonsin gjort. Och i bakhuvudet vet jag samtidigt att jag tjänar pengar på det i längden!

Jag hatar verkligen att betala räntor. Så ett annat spartips jag har är att inte köpa produkter på avbetalning. Det är mycket bättre att spara ihop tillräckligt med pengar, och köpa den där mobiltelefonen direkt, istället för att betala av den i flera månader, med en dyr ränta på toppen. Just den meningen sa jag till mig själv för några veckor sedan, då jag köpte min nya Galaxy S10. Det är den dyraste telefonen jag någonsin ägt, men jag betalade den direkt och undgick på sa sätt alla räntor. Jag vinner alltså i längden. Det enda jag någonsin köpt på "avbetalning" är vår lägenhet, just för det var fysiskt omöjligt för oss att betala över 3 miljoner kronor direkt. Annars finns det inget jag skulle köpa nu och betala för sen. Visst, det finns vissa räntefria avbetalningar, men väljer man det alternativet en gång finns risken att man hamnar i en dålig vana med avbetalningar. I min värld finns det alltså inget annat alternativ än att spara ihop pengar först.

Att vara svensk och bo i England har också sin fördel. Jag har både svenska och engelska bankkonton, så när jag är i Sverige kan jag använda svenska kronor och när jag är i England engelska pund. Man kan nämligen spara väldigt mycket pengar på att inte växla pengar. När jag är utomlands och betalar med till exempel euros eller amerikanska dollars, så använder jag alltid mitt kreditkort för att få den bästa valutakursen.

Där har jag ett till spartips; Använd kreditkort sällan. Kreditkort är det perfekta betalsystemet när du behöver en extra försäkring (till exempel vid dyrare teknikprylar eller resor), men använd det aldrig till småköp. Att betala med kredit gör det genast svårare att hålla koll på ekonomin när du inte vet exakt när pengarna kommer dras från ditt konto. Jag köpte faktiskt en årsdagspresent till min man på kredit i augusti, och pengarna drogs inte från mitt konto förrän för en vecka sedan. Tycker man det är svårt att hålla koll på sin ekonomi från början, kan ett sådant köp lätt glömmas bort och göra det ännu svårare.

Det är dock väldigt användbart att ha ett kreditkort. Så länge man betalar av det varje månad kan kreditvärdgheten hjälpa enormt mycket om man tex ska köpa en lägenhet eller ett nytt hus. Eller bara för att förhandla sig till en bättre ränta hos banken.

Mitt sista tips är att storhandla mat en gång i veckan. Undvik dyra småköp varje eller varannan dag (det kanske inte verkar dyrt att köpa ett paket mjölk och ett paket bröd varannan dag, men det blir det i längden, tro mig). Jag tycker dessutom det är roligt att planera måltider och skriva listor på vad som behöver handlas. Jag vet inte exakt hur mycket pengar och tid vi sparar på att bara handla en gång i veckan, men jag förstår att det är mycket.

Tänk smart, tänk ekonomiskt! Man behöver som sagt inte ha den största inkomsten för att kunna spara pengar. Tvärtom; jag har ju alltid varit bra på att spara, men jag blev extremt bra när jag hade den minsta inkomsten (på universitetet). Där blev det verkligen en vana att spara mycket och tänka en extra gång innan man köper något, och det är en vana som håller i sig än idag. Att inte leva över sina tillgångar, att tänka på framtiden och verkligen BYGGA på sin framtid. Tack för mig!

Gillar