Yum Cha & Tai Po Market

I söndags bjöd mitt college på traditionell Yum Cha på en väldigt fin restaurang i Fo Tan. För att få äta här måste man vara medlem och tydligen är det väldigt långa väntetider på att få ett bord.

Yum Cha är en sorts kantonesisk brunch. Varje lördag eller söndag samlas alla generationer i familjen för att äta tillsammans. Denna brunch är ju inte av den vanliga typen som vi är vana vid. Det var inga avocado toasts eller smoothie bowls här, utan istället bjöds det många olika rätter så som olika sorters dumplings, vårrullar, kycklingfötter, stekta nudlar, pineapple bun och så vidare. Ursäkta för engelska ord mitt i meningen men det blir så konstigt att försöka översätta till svenska. Hursomhelst var maten väldigt annorlunda och det mesta var gott. Jag som knappt ätit kött sen jag kom till Hong Kong smakade på allting förutom kycklingfötter. Nej tack. Det ska tydligen vara en delikatess här.

Under brunchen fick vi höra många olika historier och berättelser om dessa bruncher och hur de gör i deras familjer. Här får man till exempel alltid varmt vatten eller te till maten istället för kallt. Jag fick även lära mig att man kunde knacka på ett speciellt sätt i bordet istället för att säga 'tack'. Dessutom brukar man skölja sin skål, pinnar, sked och kopp med teet man får. Såklart dricker man ju inte just den tesatsen som man använder för att skölja kärlen, utan häller bort det i en större skål som man sedan lägger åt sidan.

Efter brunchen visade en av de ansvariga från vårt college runt på Tai Po market. Där fanns allt massvis med kött, fisk, skaldjur, kyckling, frukt och grönsaker. Dessutom fanns där en stor matmarknad som jag definitivt vill besöka. Vi fick även smaka på deras sorts godis och 'milk tea' som egentligen är te med massa mjölk och såklart socker. Helt okej gott är det men förstår inte riktigt varför allting ska vara så otroligt sött alltid.

Denna dagen var riktigt trevlig och intressant. Alltid roligt att få lära sig mer om andra kulturer och att vi dessutom fick äta på en så fin restaurang var ju hur spännande som helst. Så tacksam för att universitet arrangerar såna här saker för oss utbyteselever.

Gillar

Kommentarer

Instagram @linda_finell

Mest lästa