Hur är det att studera i Hong Kong?

Vilka kurser läser jag?

Eftersom mitt program i Sverige tillåter mig att studera vad som helst den här terminen, har jag valt att läsa något helt annat som inte alls är relaterat till Modevetenskap.

  • Management: introduktionskurs till Management kandidatprogrammet. Läraren är väldigt snäll och beter sig mer som en mamma än en lärare. Vi har haft en midterm, som bestod av 60 flervalsfrågor, så det var bara att ringa in rätt svar. Vi har även grupparbeten under föreläsningarna som vi får bonuspoäng för. Kursen avslutas med en final exam, som kommer bestå av flervalsfrågor och essäer.

  • Media & Everyday Life: introduktionskurs till Media & Communication kandidatprogrammet. Läraren vi har i denna kurs är supersnäll. Den här kursen består av två journals på 500 ord var, en presentation i grupp, en final exam samt ett individuellt final paper på vår presentation vi gjorde i grupp. Kursen handlar om hur media har utvecklats och hur det påverkar vårt samhälle. Den här kursen känns mest som en repetition av allt jag lärt mig i Sverige så det är rätt skönt. Men jag kommer ändå vara tvungen att läsa ordentligt inför sista provet, eftersom jag inte riktigt kommer ihåg alla teorier vi gått igenom de senaste två åren.
  • Social Media & Crisis Communication: kursen är på nivå 2 och är lite mer krävande än de två första. Läraren är rätt sträng och kräver mycket av oss. Här är det viktigt att delta i diskussioner under föreläsningarna eftersom läraren har en lista med alla namn på eleverna och bild på oss så hon känner oss mycket väl. Den här kursen går ut på att vi ska lära oss göra en krisplan för företag så man vet hur man ska agera om en kris sker. Kursen är väldigt intressant och bra att ha på papper tror jag. Kursen består av en individuell presentation på en analys av ett case, som vi också ska lämna in skriftligt. I kursen ska vi även göra en krisplan för ett företag, i vårt fall Hong Kong Express, som vi sedan ska presentera. På sista föreläsningen kommer vi även svara och agera som att krisen verkligen infaller.
  • Account Planning & Management: Kursen är på nivå 2 och här får vi lära oss hur man arbetar som account planner, hur man sätter ihop en kommunikationsplan och lite till. Vi kommer arbeta nära med ett företag inför vårt slutprojekt, som görs i grupp. Vårt företag är Ocean Park, så det ska bli roligt. Vi kommer även presentera vårt arbete för företaget i början av december. Det var med den här kursen som vi åkte till Shanghai på studieresa. Läraren är den mest avslappnade och roligaste jag träffat. Det verkar som att han är riktigt omtyckt eftersom alla alumner vi träffade i Shanghai sa att de verkligen saknade honom och att han var den absolut bästa läraren. På något sätt har jag ändå svårt att koncentrera mig på just de här föreläsningarna och kan ärligt säga att jag inte fått med mig så mycket av dom. Det är mitt eget fel eftersom jag gör allt annat än lyssnar på läraren. Ska försöka skärpa mig de få gångerna vi har kvar.
  • PR Cases & Campaigns: Kursen är på nivå 3 är den mest krävande kursen jag har. Vi får lära oss om hur man gör en framgångsrik kampanj; forskning, planering, utförandet och utvärdering. Även i den här kursen är det många
    grupparbeten. Vi har redan haft två presentationer om olika PR kampanjer samt skrivit en individuell rapport om en av dessa kampanjer. Vårt slutprojekt görs också i grupp och här kommer vi jobba med ett företaget OGAWA och hjälpa dem förbättra sina kampanjer. Spännande men sjukt krävande måste jag säga. Jag var nog inte så bra på det här som jag trodde och önskade, men jag är väl här för att lära mig.

Hur är det att studera i Hong Kong?

Det är många grupparbeten i alla de kurser jag har, vilket gör det lite jobbigt att träffas med alla grupper och skilja åt vad man gör i alla arbeten. Som tur går mina kurser hand i hand och jag kan i princip använda alla teorier och kunskaper från de olika kurserna i alla kurser jag har. Nivån är kanske ett steg lägre än hemma, eftersom de gör sin kandidat på fyra år istället för tre år som vi gör hemma. Dessutom har jag slappat ganska mycket i början, vilket gjorde att när alla deadlines och grupparbeten började var jag tvungen att studera till två på natten. Det var ju dock mitt eget fel. Skulle det enbart vara individuella arbeten skulle det gå lite smidigare, men när nästan allt ska göras i grupp blir det mer komplicerat. Tycker ändå det är roligt med omväxling och få känna på att studera i ett annat land. Eftersom min skola ligger i norr är det en bit in till stan. Har man tur kan man komma in till Central på ungefär 35 minuter. Då måste man byta MTR två gånger. MTR systemet är rätt smidigt här så det går hur fint som helst att byta och det är inte alls svårt. I början åkte vi in till stan nästan varje dag, men nu känns det helt okej att åka varannan dag, om ens det. Eftersom jag har skola till 17-15 tre dagar i veckan, brukar jag stanna på campus de dagarna men visst händer det att vi åker någonstans för att äta middag. Kvällarna här blir senare än hemma och det är rätt vanligt att komma hem runt midnatt. Jag sover längre om morgnarna också och stiger upp så jag precis hinner göra mig iordning innan jag måste springa till första föreläsningen som börjar 10.30. Här sker det inte att jag är på gymmet kl 7.00 på morgonen, som jag normalt brukar göra hemma.

Hur är universitetets campus?

Universitetet jag är på nu heter Chinese University of Hong Kong. Det ligger i norra Hong Kong och campuset är byggt på ett berg, typ. Campuset är enormt och består av många backar, räkna med att bli svettigt vart du än går. Som tur har jag hittat några genvägar så man kan enkelt ta hissen upp i några byggnader för att undvika de värsta backarna och trapporna. Som tur har vi en underbar utsikt! Här på campus finns flera olika restauranger, med priser allt från 15-50hkd för en ordentlig portion. Mina favoriter är den veganska restaurangen och Pommerenke. God och fräsch mat och inte alltför dyrt! Tycker det är roligt att prova på ett stort campus med hur många byggnader som helst, busstransport runt campus och 20 000 elever. Galet. Trodde aldrig jag skulle uppleva det här. Här är biblioteken öppna dygnet runt så det är inte alls konstigt att gå dit vid midnatt och komma hem kl. 06.00 på morgonen.

Kommer fortsätta detta inlägget i ett annat och berätta om hur jag bor.

#nouwautumnchallenge

Gillar

Kommentarer

Instagram @linda_finell