Hej, jag börjar bloggen med en fin veganstart!

Jag som vegan kan tycka att det är helt normalt att jag och folk i min närhet är veganer, men om det sägs till någon är ofta de första frågan ”vad är det?” eller ”vad äter du då?!” Och efter att ha förklarat få en följdfråga som ”varför??” Egentligen känner jag att det inte finns så mycket att förklara för att det för mig känns som en självklarhet att en inte äter nån annan eller dens kroppsvätskor.

Innan jag blev vegan tänkte jag nog som dom flesta ”kött är ju så gott” ja det stämmer, det tyckte jag verkligen, men efter att ha familjemedlemmar som blev veganer, som pratade och la fram fakta började jag tänka på att gå från allätare till Vegetarian. Efter ca 6-7 månader åt jag bara vegetarisk kost och 4-5 månader senare hade jag gått över till helt vegansk mat. Det var lite över 1 år sedan och jag är väldigt glad över att jag tog beslutet, det av många anledningar som t.ex.: att maten är godare, jag mår bättre psykiskt och har mycket mer energi.

Ett motargument som nog många veganer börjar bli trötta på är ”men du får inte i dig all näring som finns i kött och mjölk” grejen är bara att vi inte får i oss på samma sätt, alltså att ett djur har fått i sig det och att vi ska få upp näringen genom djuret. Att i stället få i oss det direkt känns för mig iaf fräschare och bättre. Jag har gjort blodprov som bara visar positivt på alla håll, det ända var att jag hade lite överskott på vissa delar, dock äter jag kosttillskott dagligen.

Bildkälla: Djurfabriken.se

Jag kommer senare ta upp specifika områden i veganism och olika industrier men du kan fundera lite på frågorna under medans:
Vad händer med kalvarna som inte kan producera mjölk? Vad händer om kycklingen lägger ett ägg som i sin tu inte kan lägga egna ägg? Om vi får kons mjölk (som naturligt är avsedd för kalven), vad händer då med kalven? Mjölkkor som blir sjuka eller inte kan få fler kalvar, vad händer med dom? Eftersom det bara finns mjölkkor på mjölkindustrin, hur kan dom få en kalv?

Själv kan jag tycka att det känns obekvämt att skriva ut fakta eller åsikter om köttätande och olika industrier så om du vill läsa mer kan du kolla sin dessa hemsidor:

På djurfabriken.se kan du läsa och klicka dig runt på olika industrier

På djurensrätt.se kan du tex läsa om vilka val vi gör i vardagen kan påverka djur och djurens egenskaper


#vegan

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!

”En blogg, nja det är inte riktigt min grej”
Efter funderingar och tänkande har jag kommit fram till att det kanske kan vara roligt med en blogg, främst för mig själv för att kunna prata ut. Men också att det kan vara ett enkelt sätt att komma ut med åsikter och tankar till andra människor. Jag tänker mig en sida där det finns lite allt möjligt, sport, tankar, veganism och vardagliga grejer t.ex.

Mitt liv är inte intressant, haha det har jag insett själv, men det känns som en rolig grej för mig att minnas alla mina tankar eller speciella situationer på en blogg.
Målet med min blogg är inte att få så många följare som möjligt utan för att kunna sprida glädje och tankar, samt att det kan vara roligt att skriva korta ointressanta grejer :)

Hoppas att detta är roligt nu och att någon iaf vill läsa❤️

Likes

Comments