Recept på nyttiga chokladbollar

Här får ni ett tips gott och lite mer hälsosamt tips till lördagsfikat!

Ingredienser (10 st chokladbollar): 9 st urkärnade dadlar, 2,5 dl havregryn, 50 g kokosolja, 2 msk kakao, 1 msk nyponpulver från wellaware (valfritt), 3 msk kaffe, 1 nypa havssalt och kokosflingor att rulla i.

Gör så här: Mixa alla ingredienser i en matbredare, gör 10 st bollar och rulla i kokos.

Näringsvärde nyttig chokladboll: Ca 122 kalorier per chokladboll varav 6,6 g fett, 13,5 g kolhydrater och 1,4 g protein.

Näringsvärde vanlig chokladboll: Ca 150 kalorier per chokladboll varav 7,9 g fett, 17 g kolhydrater och 1,6 g protein

Som ni ser skiljer det sig inte jättemycket i näringsvärdet mellan de nyttiga chokladbollarna och vanliga chokladbollar men det som skiljer dem åt är ingredienserna. I dem nyttiga chokladbollarna finns mer vitaminer och mineraler, dvs kvalitativa kalorier. En lista på dem bra sakerna i de nyttiga chokladbollarna står här nedan.

Dadlar: Istället för socker sötas chokladbollarna med dadlar som också är en typ av socker (fruktos). Anledningen till att dadlar är bättre än vanligt socker är för att dadlar innehåller kostfibrer, relativt mycket vitamin B3 och B6 samt kalium. Vanligt socker innehåller i princip inga vitaminer eller mineraler alls.

Havregryn: Havregryn använder man i båda sorters chokladbollar men jag tänkte ändå skriva varför de är bra. Havregryn en fullkornsprodukt som är rik på mineralerna järn och zink samt vitaminerna tiamin (B1) och folsyra (B9).

Kokosolja: Helt ärligt vet jag inte om kokosolja är nyttigare än smör eller om det bara är väldigt trendigt att använda kokosolja. Men en sak vet jag och det är att kokosolja innehåller mättat fett och äter man för mycket mättat fett kan det i sin tur leda till hjärt och kärlsjukdomar. Så här har vi väl i så fall en onyttig ingrediens.

Kakao: Även kakao används i båda sorterna chokladbollar och kakao har faktiskt en del hälsosamma fördelar eftersom det innehållar många mineraler bland annat fosfor, järn, kalium, magnesium och zink.

Nyponpulver: Innehåller mycket vitamin C och vitamin E och är även riktigt bra för att bibehålla hälsosamma och rörliga leder. Jag köper mitt nyponpulver från WellAware och med koden Lina25 får ni 25% rabatt.

Hoppas ni provar receptet, kram!

Gillar

Kommentarer

Emmaakarlegrund
Emmaakarlegrund,
Å godaste chokladbollarna!! 😋🌸nouw.com/emmaakarlegrund
Felicia
Felicia,
Spännande, såg verkligen goda u!feliciahblogg.webblogg.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229