Mina bästa pluggtips

Här kommer mina bästa pluggtips inför terminstarten på måndag. Jag längtar faktiskt efter att skolan ska börja igen. Den här sommaren har jag verkligen hunnit vila upp mig och nu är jag taggad inför sista året på universitetet!

Planera

Sätt dig ner varje söndag kväll och planera kommande veckan. Skriv ner allt du har att göra, vilka tider du ska vara i skolan/på föreläsningar och annat som du ska göra. På det sättet för du en tydlig bild över hur mycket tid du har kvar och hur mycket av den tiden du behöver plugga. Jag skriver alltid ner mitt schema i min kalender för att få en tydlig bild, därefter skriver jag in träningen och då ser jag hur mycket tid jag har kvar att spela med för veckan, ibland behöver man plugga all övrig tid och ibland har man tid att göra andra roliga saker.

Plugga tillsammans

Plugga behöver inte vara det tråkigaste som finns och det behöver absolut inte förstöra en hel dag. Se till att plugga tillsammans med dina klasskamrater ibland (men inte för ofta, ibland behöver man sitta helt ensam också). Inför varje tenta brukar jag och mina kompisar ses en gång och äta en god frukost tillsammans antigen hemma hos någon eller på nått café och därefter plugga hela förmiddagen tillsammans. Det rekommenderar jag verkligen!

Skriv en att göra lista

Jag brukar ofta göra en att göra lista där jag skriver upp allt plugg jag måste göra i ordning från "prioriterar mest till prioriterar minst". På så sätt blir i alla fall det viktigaste gjort.

Skriv sammanfattningar för hand

Inför tenta skriver jag alltid först en sammanfattning över allt som ska tenteras i min dator och därefter sammanfattar jag min sammanfattning för hand. Jag lär mig så otroligt bra av det och när man skriver något för hand lär man sig det. Jag brukar även använda färgpennor om jag behöver rita något eller highlighta något speciellt i texten för att lära mig det extra bra, det fungerar! Denna process är väldigt tidskrävande men den är så värd det i efterhand och det är dessutom lite mysigt att sitta och skriva för hand och göra det fint med färgpennor.

Förbered dig inför föreläsningarna

Jag förbereder mig alltid inför föreläsningarna genom att gå igenom powerpoint-presentationen innan (oftast lägger lärarna ut dessa på studentportalen någon dag innan). Jag skriver av den i ett worddokument (kopiera - klistra in tekniken) för då kan jag på föreläsningen koncentrera mig på att lyssna och skriva dit det extra som läraren säger som inte står med i presentationen. Numera är vi en liten grupp i klassen som hjälps åt med detta, skriver av powerpointen och skickar till varandra innan föreläsningarna, på så sätt måste man inte göra det själv varje gång.

Gör det mysigt

Nu när hösten kommer brukar jag ofta göra det mysigt när jag pluggar genom att tända ljus, göra en kopp kaffe/te och kanske något gott att äta men absolut inte varje gång, man kan ju inte äta choklad varje gång man ska plugga då kommer man ta examen med en grov övervikt. Dock så behöver man ju inte äta choklad det går lika bra med frukt, bär eller grönsaker.

​Gör det bara

​Ibland vill man göra 1000 andra saker än att plugga och i dessa stunder är det bara att bita ihop och få plugget gjort. Ibland är det inte enkelt, ibland måste man bara få det överstökat. Det är så värt att bara göra det, för börjar man skjuta upp saker blir det inte kul då blir det bara värre. Sätt dig inte i soffan och slå på TV:n när du kommer hem om du vet att du måste plugga - gör plugget först och sen får du se om du har tid att slappa framför TV:n. 

Gillar

Kommentarer

MagdaHamilton
MagdaHamilton,
Jättebra tips! nouw.com/magdahamilton
taazzsih
taazzsih,
Väldigt många bra tips! Jag håller just nu på att plugga till barnskötare och det är på distans. Jag kan säga så mycket som att det är svårt att verkligen sätta sig ner med plugget och få uppgifterna gjorda. Ska ta med dina tips. Speciellt den att göra en lista. På så sätt får jag nog mer gjort 😊nouw.com/taazzsih
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229