Kort sammanfattning av vetenskaplig artikel om höftlyft

I min framtida yrkesroll som fysioterapeut kommer det vara jätteviktigt att hålla mig uppdaterad på nya vetenskapliga artiklar om olika undersökningar, behandlingar och tillstånd. Jag har egentligen aldrig gillat att läsa dessa vetenskapliga artiklar då de ofta är långa och skrivna på svår engelska. Men nu har jag hittat en artikel jag tyckte var riktigt intressant att läsa och jag tänkte dela med mig av innehållet till er då denna artikel handlade om muskelaktivitet vid övningen höftlyft/hipthrust. Jag ska försöka förklara allt så enkelt som möjligt.

Höftlyft ger en hög neuromuskulär aktivitet i musklerna kring höften, främst gluteus maximus, jämfört med andra traditionella övningar så som knäböj och marklyft. För att öka muskelaktiveringen i gluteus maximus ytterligare kan man genomföra övningen med lätt utåtroterade fötter, samt öka avståndet mellan fötterna.

Höftlyft ger högre muskelaktivitet i biceps femoris som är en av tre muskler i hamstrings/baksida lår jämfört med knäböj. Dock ger raka marklyft högre muskelaktivering i biceps femoris än höftlyft. Genomför man höftlyft med fötterna längre fram, dvs större vinkel i knäleden, ökar man aktiveringen av biceps femoris och semitendinosus (också en muskel i baksida lår). Aktiviteten i rectus femoris, vastus lateralis och vastus medialis (tre muskler på framsida lår) minskar vid en fotplacering längre fram. Aktiviteten i gluteus maximus är oberoende av fotplaceringen, dvs det spelar ingen roll om du placerar fötterna längre fram eller bak aktiviteten i gluteus maximus kommer vara densamma.

Aktiveringen av gluteus medius skiljer sig inte mellan olika varianter av höftlyft.

I artikeln står även en del andra saker om hur man kan använda höftlyft som en övning för att öka prestation i vissa idrotter samt om korta och långsiktiga anpassningar med övningen. Är ni intresserade att läsa mer än det jag har sammanfattat här så hittar ni artikeln via följande länk: https://www-ncbi-nlm-nih-gov.ezproxy.its.uu.se/pmc/articles/PMC6544005/

Gillar

Kommentarer

Cherielantz
Cherielantz,
Det var rätt så spännnande att läsa, ska läsa artikeln också.
Ska utbilda mig till PT så det kan vara välbehövligt 😊
nouw.com/cherielantz
SofiaElinor
SofiaElinor,
Jätteintressant inlägg! Kör nästan alltid höftyft så superbra med lite mer fakta bakom! <3nouw.com/sofiaelinor
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229