- Vad är egentligen "att vara hälsosam"? -

Överallt i nästan alla dagens tidningar kryllar det av tips på hur man går ner i vikt. Den ena dieten efter den andra, gör si och så, uteslut det ena efter det andra. På nästa sida står det sedan en artikel om att man ska älska sig precis som man är och att man inte ska ändra på sig för några normer. Logiken finns inte riktigt där.

Denna utseendehetsen har gått överstyr för så längesen. Det talas inte längre om hälsa. Att vara hälsosam handlar inte på något vis om att utesluta kolhydrater. Det handlar inte om att träna så ofta, mycket och hårt som möjligt. Det handlar om balans. Balans mellan mat, träning och vila. Alla dessa tre komponenter är så viktiga för en sund livsstil. Jag vill dock betona att träning likaväl som ett hårt träningspass kan vara en lugn promenad till jobbet. Att vara hälsosam innebär att du har ett sunt förhållande till dessa komponenter. Att du faktiskt kan unna dig en extra portion mat eller en påse godis ibland. Det innebär att du rör på dig i måttlig mängd, att du tränar för att du vill och inte för att du tvingar dig själv. Att vara hälsosam innebär inte att du ska utesluta saker i din mat eller äta mindre, för det är inte på något vis bra för kroppen.

Att äta hälsosamt är för mig inte att bara leva på sallad och kvarg. Det är inget friskt beteende. Visst får man jättegärna äta det också om man gillar det, missförstå mig rätt, men kroppen behöver mer än så. Den behöver alla delar av matcirkeln för att fungera som den ska. För mat är inte vår fiende. Vi ska kunna äta en pizza precis som en fräsch sallad när vi känner för det och känna oss lika glada ändå. Mat är näring och energi till vår kropp, ingenting annat. Vi behöver den för att fungera.

Någonting jag har märkt är att det finns så många missuppfattningar kring hälsa. Saker som att kalorifattig mat alltid är det nyttigaste och att det hälsosammaste alternativet alltid är att välja en sallad. Att det inte går att missbruka träning och att man inte kan träna för mycket. Men när träningen blir ett tvång är det inte längre ett sunt förhållande. När du känner dig tvungen att planera hela ditt liv kring träningen och inte kan ta en endaste vilodag anser jag att det har gått för långt. Träning är bra, men balans är så viktigt.

Självklart kan man behöva gå ner i vikt om man lider av fetma som påverkar och begränsar en i vardagen, men det är så många som inte behöver det. Bara för att man inte ser ut som den "perfekta" idealen betyder det inte att man inte lever hälsosamt. För man kan leva minst lika hälsosamt när man är lite mullig som om man är smal eller normal, huvudsaken är att man tar hand om sig. Egentligen borde man bara skrota denna idiotiska idealen och om inte annat skita i den, även fast jag vet att det är svårt. För du är fantastiskt fin precis som du är. Du behöver inte ändra på dig för att passa in. Alla har vi fett på kroppen, fett som skyddar våra organ och hjälper oss. Så njut nu av livet och ha roligt, unna dig en extra glass ibland och gör det du älskar! För det är du värd!

Gillar

Kommentarer

Albin_Karlsson
Albin_Karlsson,
Du har så rätt! Bra text❤
nouw.com/albin_karlsson
linaahnberg
linaahnberg,
Tack fina du, kram ❤❤
nouw.com/linaahnberg
Starkareändutror
Starkareändutror,
Åh så bra!! Heja dig❤️❤️
nouw.com/starkareändutror
linaahnberg
linaahnberg,
Underbara du, massa kramar!!❤❤
nouw.com/linaahnberg
AlvaaGraahn
AlvaaGraahn,
Grym du är💗
nouw.com/alvaagraahn
linaahnberg
linaahnberg,
Tack finaste du! Du är grym ❤❤
nouw.com/linaahnberg
Ida,
Så sant! Alla tror att hälsa=smal men så behöver det inte vara. Hälsa är sååå mycket mer än hur ens kropp ser ut. Hälsa för mig är även att ha ett socialt liv, mening med livet, tillhöra, känna gemenskap, inte stressa, undvika droger och tobak. Att tycka om sig själv och inte låta andra styra en. Att kunna äta det man själv vill och inte jämföra sig med andra.
onlyonewaytogo.blogg.se
linaahnberg
linaahnberg,
Alltså fina du vad du är grym! Du beskriver det så bra och kan inte annat än att hålla med dig! You go girl!❤ Tusen kramar till dig, du är bäst!❤
nouw.com/linaahnberg
beccasmelodi
beccasmelodi,
Du är så klok Lina! Håller med dig helt. Önskar verkligen att tidningarna kunde ändra infallsvinkel och fokusera på rätt saker istället. Balans är a och o. Istället för att lägga fokus på "såhär gör du för att se ut som idealen" så borde man lägga fokus på "såhär gör du för att må bra". Och det finns ju inget rätt och fel som gäller för alla för det är så många komponenter som påverkar, däremot så finns det vissa nyckelord som man kan betona. Kram till dig och va glad jag blir av att läsa att du är så insiktsfull!
nouw.com/beccasmelodi
linaahnberg
linaahnberg,
Alltså du, vad jag blir glad av dina ord! Blir alltid på bättre humör när jag ser dina kommentarer, du är så underbar och fin Rebecca!! Kram <33
nouw.com/linaahnberg