Låt oss prata om depression

Jag spenderade majoriteten av gårdagen i sängen gömd under täcket, och jag är ganska säker på att denna underbara fredag kommer se ut på samma sätt. Ni förstår, jag lider av depression och ångest.
Jag kan inte sätta mig som en doktor och säga "det här är depression, det ser ut såhär och känns såhär", allt jag kan göra är att förklara hur det känns för mig.

Kan börja med att säga att depression och ångest är något som finns i mitt bakhuvud hela tiden, det försvinner aldrig. Däremot så finns det de dagarna, som bra nog är majoriteten av dagarna, som jag inte känner av det lika mycket. De dagarna har jag lärt mig att verkligen ta vara på. Många runtom mig vet inte ens om min psykiska ohälsa för de syns inte på mig under de bra dagarna. Men det betyder inte att jag inte fortfarande bär på min depression.

Så hur ser MIN depression ut?
Vanligtvis är jag full utav idéer och vill bara göra saker och skapa så mycket som möjlig. När depressionen slår till så försvinner inte den viljan, men min kropp och min hjärna säger bara nej. Det är som att man är förlamad.
Jag äter nästan inget alls när det blir illa. Man ligger bara i sängen och är fast med sina tankar, så mycket att man inte känner av t.e.x hunger.
För mig blir det som en tsunami av känslor som slår till så hårt att alla mina känslor försvinner. Jag känner mig inte ledsen, arg etc, jag känner mig tom. Som att inget är värt nånting, speciellt inte jag eller mitt liv.

Jag har gått till många psykologer, jag började dock relativt sent då jag tryckte undan min psykiska ohälsa tills jag var kanske 18. Anledningen var att psykisk ohälsa inte existerade enligt min familj/släkt. När jag väl började få hjälp hade jag blivit så bra på att hantera min depression och ångest att läkaren sa att jag fick välja om jag ville medicineras för det eller inte. Jag har många vänner som också lider av psykisk ohälsa och jag vet vad de har sagt, att det inte blir bättre utan att man bara känner sig tom, och det gör jag redan så varför tömma ut mig mer?
Så jag valde att inte ta medicin för det.

Min depression KAN triggas igång, men oftast så kommer det bara. Oftast så får jag först en panikattack som sedan leder till en djup depression som håller i sig i 3-5 dagar ungefär. Under de dagarna kan jag inte göra något alls. Jag försvinner från jordens yta.

Jag jobbar konstant på att förstå och hantera min psykiska hälsa, och det har blivit bättre, absolut. Dock så kommer jag aldrig att bli helt "frisk" men det har jag inget problem med sålänge jag kan hantera det så som jag kan nu.

#depression #psykiskohälsa #ångest

Gillar

Kommentarer

Fisken
,
Tack för att du tar upp din upplevelse av depression! Ibland känner jag mig så ensam i depressionens mörker och glömmer bort att andra också kämpar. Du är BÄST. Glöm aldrig det. <3
hoppas du mår bättre snart
www.joannahalvardsson.se