Det är på modet att ha blivit våldtagen

Jag ser överallt online just nu folk som ska kommentera på hela den här rörelsen med #metoo och att det är många kvinnor/tjejer som vågar komma ut med att de blivit våldtagna, sexuellt ofredade etc. Jag märker att det är en hel del folk som tycker #metoo är löjligt, att det är dumt att ta upp saker som hänt för länge sen (vilket tydligen kan vara allt från 10 år sen till 2 veckor sen) och att det är ju synd om männen som inte kan göra något längre och att kvinnorna minsann måste tuffa upp sig lite och skylla sig själva när de blir utsatta för dessa stackars män.

Jag har varit så ledsen. Så arg. Så irriterad. Så förtvivlad.

Jag tänkte ta upp och förklara lite av dessa människors resonemang och varför de har åt helvete fel.

- Varför nu helt plötsligt? Med hashtaggen #metoo så har kvinnor ett paraply att stå under tillsammans med andra. Det fanns en chans att ta plats och många tog den. Tillsammans är vi starka.
- Mhm, konstigt att så många bestämmer sig för att komma ut med det samtidigt. Det är många på en gång för att kvinnor som hållit det inom sig i flera år äntligen vågar prata ut om det när de ser andra göra det. Systerskapet gör mycket för att lyfta den enskilda kvinnan. En för alla och alla för en.

- Känns ju konstigt att det är så många inom just media som tydligen sexuellt ofredad kvinnor. Det ser ut som att det är många inom media, fast så är inte inte. Det är lika många inom alla yrken, men det verkar vara många inom media för att alla vet vilka de är. Folk vet inte om ekonomer, byggarbetare eller it-tekniker på samma sätt.
- Stackars män. Hurdå? De har själva gjort detta. De har förstört liv. Det.är.inte.synd.om.dem.
- Men jag känner inga män som gjort detta! Jo det gör du. Men vem fan skryter om att de har våldtagit eller antastat någon? Ofta tror jag även att män inte ens förstår att de har gjort något dåligt. ''Det va ju bara en nyp på rumpan'', ''det var ju bara ett skämt'' etc. Vi tycker synd om män när de gjort saker de inte förstår, som om de är barn. Daltar vi med dem och om det de gör så kommer de fortsätta att bete sig som barn också.
- Män blir också våldtagna. Ja. Men #metoo är skapad för kvinnor. Bryr ni er om mäns kamp på riktigt så höjer ni frågorna för sig själva. Inte genom att highjacka kvinnor som äntligen vågar ta plats.

Foto från en bildserie jag gjorde som ett projekt där jag tog upp kvinnors utsatthet i samhället. Citatet är ett riktigt citat som en riktig kvinna fått från en riktig advokat.

Sluta försvara män. Sluta beskylla kvinnor. Sluta se genom fingrarna. Sluta förminska upplevelser. Sluta vara en dela v problemet.
#feminism #feminist #sexuellatrakasserier #våldtäkt #victimblame #förtryck #kvinnor #män

Gillar

Kommentarer