98% säker

98%. Det är väldigt mycket. När va du senast 98% säker på något?

I ca 5 år nu har jag aktivt sökt hjälp för problem med livmodern. Grova problem som märks av i min vardag. Det förstör för mig och skrämmer mig. För vet ni vad, det är inte normalt att ha så ont när man har mens att man

- Spyr

- Svimmar

- Ligger och skriker som om man föder barn

- Tror man ska dö

- Vill dö

- Hallucinerar

Vi livmoderbärare är så vana vid att vi alltid bara ska ta smärtan oavsett hur illa det är. Bara en sån sak att många kvinnor har haft tarmvred, blindtarmsinflammation och njursten men har bara borstat av det för att de tror att mens SKA göra så ont. Men nej, vi ska inte ''bara leva med det''. Det är något jag kommit fram till nu. 24 år gammal och efter flera år av TORTYR, orsakad av min egna kropp, så ska jag sätta ner foten och campa utanför gyn mottagningen tills jag får en diagnos. Och jag är 98% säker på att den diagnosen är ENDOMETRIOS.

Vet ni vad det är? Jag fick reda på det för några månader sen bara. Här är lite copy paste info från 1177.

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Endometrios som växer i livmoderväggen kallas adenomyos. Förutom mensvärk ger adenomyos inte samma symtom som endometrios.

Endometrios kan finnas i princip var som helst i kroppen, men det är vanligast att endometrios finns på ett eller flera av följande ställen:

 • bukhinnan i nedre delen av buken och under äggstockarna
 • ena eller båda äggstockarna
 • utsidan av livmodern
 • urinblåsan
 • ändtarmen
 • andra inre organ.

Endometrios kan börja som knappnålsstora knottror som efter hand växer till större områden som kallas endometrioshärdar. Du kan ha lindriga besvär även om du har stora endometrioshärdar. Vilken typ av smärta du får beror delvis på var förändringarna sitter.

Så, detta är vad det är. Men den måste vara ganska ovanlig va? Eftersom så få vet om vad det är (t.o.m inom VÅRDEN är det få som kan diagnosticera utifrån symptom) så känns det ju som att det borde vara en väääääldigt ovanlig sak. Men NOPE. 1/10 livmoderbärare har endometrios. EN AV TIO! En av tio har en sjukdom som förstör deras liv, men de söker inte hjälp för det eftersom ''kvinnor ska bara ta smärtan och inte gnälla''.

På måndag för gyn rusta upp sig, för då kommer jag dit vid öppning och bankar på dörrarna. Inte en enda dag till ska jag gå med min 98% vetskap utan att på vård. Brace yourselfs.


Om du känner att något inte står rätt till i DIN kropp så lämnar jag en lista här med de vanligare symtomen för endometrios, men det finns många fler och allas kroppar reagerar på det annorlunda. Om du tror ens 10% på att du har endometrios, sök hjälp... och ligg i. Det har tagit mig 5 år och jag har inte fått minsta hjälp än, och jag vet andra som det tog upp till 14 år innan de ens fick träffa på någon som visste vad endometrios är.Det är vanligt att ha ett eller flera av dessa besvär om du har endometrios:

 • Du får mycket ont när du har mens.
 • Du har smärtor långt in i slidan och i magen när du har slidsamlag.
 • Du har symtom som liknar urinvägsinfektion. Du kan till exempel känna dig kissnödig ofta eller ha svårt att komma igång och kissa.
 • Du har symtom som liknar IBS, som till exempel diarré eller förstoppning.
 • Det gör ont när du kissar eller bajsar.
 • Du har blod i kisset eller bajset i samband med mens.
 • Du känner dig allmänt sjuk, trött, illamående och har feber.
 • Det är svårt att bli gravid.
 • Du har längre och rikligare mens.


Om ni vill veta mer skulle jag rekommendera Cissi Wallins podd FAKTISKT som i ett avsnitt tog upp endometrios. Hon bjöd in en kvinna som har sjukdomen och en expert på ämnet.


Gillar

Kommentarer