Phju!

Da har jeg fått samlet sammen litt husmorpoeng, har bakt brød og horn! Så nå har vi litt i fryseren før jeg er nødt til å samle opp flere poeng! Tenkte å dele oppskriften med dere syns værtfall disse brødene og hornene er super gode!

Horn.

200 gr.smør. 6 dl melk. 50 gr gjær. 2 ts salt. 4 ts sukker. 1 kg hvetemel. eventuelt fyll: ost og skinke. Topping: valmuefrø eller anisfrø.

Smelt smør og tilsett melken. Varm væsken til den er lunken. Rør ut gjæren i litt av væsken. Tilsett resten av ingrediensene og elt sammen til en smidig og fin deig! Dekk bakebollen å la det heve i ca 40 min! Elt deigen om og del i 3 jevnstore emner. Kjevle hvert emne ut til en rund leiv. Del i 8 spisser( sånn som når du skjærer opp pizza, bruk gjerne pizzahjul til å skjære med) legger på fyll om du ønsker det og ruller som ett horn. Legg det på ett bakebrett og dekk til med ett klede å la det etterhev i ca 20 min. Pensle med egg eller melk å strø over valmuefrø eller anisfrø eller ingenting. Stekes ved 225 grader på midterste rille i ca 12-15 min. Men du kan også steke flere brett i samme slengen, da bruker du bare varmluft.

Sunnmørsbrød.

50 gr gjær. 12 dl lunket vann. 1 ss salt. 1 ss sukker. 1/2 dl sirup. 3 ss olje. 200 gr sammalt hvete grov. 200 gr sammalt rug grov. 100 gr havregryn. 1300 gr hvetemel. Bland alt det tørre først, så all væsken( fersk gjæret kan blandes med ca 2 dl av vannet) så tilsett resten av væsken i det tørre. La deigen jobbe en stund i kjøkkenmaskin eller for hånd. Del deigen i 3 og ha den i smurte brødformer.la deigen heve der i en time. Stek brødene på ca 180 grader i ca 1 time.


Håper det smaker! :-)

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Tenkte jeg kunne skrive litt om hvordan mine to prinser kom til og hvordan svangerskapene har vært.

Lukas-André er min største som fylte 5 år i desember, så han skal begynne på skolen i høst! Jeg fant ut jeg var gravid med han April 2010, da var jeg kun 17 år gammel. Og selvfølgelig var det mange som var imot akkurat dette, men er glad for at jeg sto på mitt den dag idag! Svangerskapet med han var kjempe fint helt fram til november, da ble jeg innlagt på st.Olavs med premature rier, men dette klarte de å stoppe. Men det viste seg at jeg hadde GBS(gruppe Bstreptokokker) å da var jeg avhengig av å få antibiotika intravenøst under fødsel, når den kom. Vi fikk reise hjem i begynnelsen av desember, men det varte ikke lenge før Lukas-André valgte å komme til verden. 13. desember, en uke før termin.

Han var veldig liten kun 2360 gram og 44 cm. Men noe jeg vet idag som jeg ikke fikk beskjed om eller viste da var at Lukas-André var dysmatur. Så det var bra at alt gikk så bra som det gjorde! Idag er han fremdeles litt liten i forhold til andre på hans alder, men han er helt perfekt og akkurat slik han skal være.


William Johannes som ble født 9 oktober 2015. Der var svangerskapet litt mer vanskelig fra start av, fikk tidlig bekkenløsning og kvalmen var uutholdelig.. Alle var sikre på at vi fikk jente denne gangen, men jeg var egentlig veldig sikker på at det var en liten prins nå også og jammen var det ikke det! I dette svangerskapet fikk jeg god oppfølging med tanke på det forrige svangerskapet. Og i uke 35(?) oppdaget de ett vekstavvik på - 18. Jeg ble henvist til et større sykehus en uke etter å da ble vekstavvik opp til - 32.! Da ble vi sendt til Bodø, som er 5 timer unna der vi bor. Der ble vi møtt av lege og jordmor. De tok UL og fikk vekstavvik på - 35, de sjekket om fostervann og med doppler for å se at alt var greit. De konkluderte med at om det ikke skjedd noe forandring fram til uke 37 skulle de sette meg igang, men jeg måtte være i Bodø for å ta ultralyd, doppler og ctg undersøkelser hver dag. Dette var greit forslag selvfølgelig, men kjente at å være borte fra den kommende storebror så lenge kom til å bli tøft.. Og det var det også.. Dagene fikk og uke 37 kom, de valgte å sette inn en ballong sånn at det utvidet seg til 3-4 cm. Den gikk jeg med i ett døgn før noe skjedde, plutselig datt den ut. Å da varslet bare å tusle bortover til fødeavdelingen. De prøvde å ta vannet, men fikk ikke helt til det. Men, når de skulle feste en elektrode på hodet til William så kom vannet og da kom riene også! Fødselen varte i 4 timer og pressingen i 13 min, med storebror varte det i 4.5 timer og pressingen i 15 min. Så ikke store forskjellen. William var kun 1920 gram og 44 cm. Så han var veldig liten. Begge fødslene var også uten form for noe smertelindring, for jeg er mer redd for epidural enn selve fødselen😁

Ble ganske lang tekst dette, men er det noe du lurer på så spør! Så kan jeg lage ett innlegg hvor jeg svarer!! :)


Likes

Comments

Ja, hvor skal jeg starte?

Vell.. Jeg heter Lill Renate, er født 17.05.1993. Bor for tiden i Nord-Norge, men mine opprinnelige røtter stammer fra Møre og Romsdal. Så er langt hjemmefra.

Jeg har to prinser, eller egentlig tre om man skal regne med han største som er min samboer og far til mine barn😉 min første prins er født 13.12.2010 og min minste prins er født 09.10.2015 💙 har blogget mange ganger før, men ja.. Går ikke alltid etter planen, så tenkte å starte på nytt! Jeg er ikke akkurat så flink til å skrive, men skal prøve mitt beste!

Jeg er snart ferdig utdannet helsefagarbeider, skulle ta fagprøven i oktober, mengder gikk ikke helt etter planen. Kan komme nærmere tilbake på akkurat det 😊

Kan slenge med bilde av mine to prinser 💙 .
Likes

Comments