Dags för ännu ett litet recept!

Häromdagen skulle jag laga mat till mig själv och tänkte varför inte fota lite och lägga ut på bloggen. Jag har börjat inse hur knepigt det kan vara att få till en riktigt bra bild, jag blev typ genomsvettig bara av att ta typ 50 bilder i olika vinklar hahah!

När jag lagar k*ttfärssås och spagetti brukar jag typ alltid höfta med ingredienserna och sen smaka av efter hand, så har typ chansat på hur mycket det ska vara av varje i detta recept. Jag brukar dessutom göra lite olika varianter, så här kommer en av de vinnande resultaten. Jag tycker att detta är en väldigt bra matlåde-rätt, som man lätt kan göra mycket av och sedan göra flera portioner av som räcker länge. Den spagettin jag använde behöver bara koka i 3 minuter, vilket gör rätten extra smidig och man har lite tid, men såklart kan man ta vilken pasta som helst. Perfekt för dig som pluggar och behöver nåt smidigt att ta fram eller jobbar och behöver en god men enkel matlåda!

K*ttfärssås & spagetti

4 portioner


300 g vegansk färs (ex. Anamma eller Hälsans kök)

2 dl krossade tomater

1-2 dl vatten

½ -1 dl matlagningsgrädde (ex. Oatly iMat)

1,5 msk tomatpuré

1,5 msk ketchup

1-2 msk japansk soja

2-3 tsk lökkrydda

1 tsk vitlökskrydda

1 tsk paprikakrydda

1 tsk oregano

1-2 krm salt

+

Valfri pasta till 4 portioner


Stek färsen i valfri olja tills den har lite färg. Ha sedan i krossade tomater, vatten, grädde, tomatpuré, ketchup och japansk soja. Häll sedan i alla kryddor och smaka av med salt. Vill man ha ytterligare smak kan man ha i ca en msk grönsaksbuljong. Koka upp vatten + salt i en kastrull och ha sedan i pastan. Låt koka enligt anvisningarna på paketen. Låt k*ttfärssåsen koka i ca 10 minuter. Sedan är det färdigt att serveras - snabbt, enkelt & gott!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag hör ofta från människor att de tycker det är svårt att hålla koll på vad deras veganvänner äter och inte äter och jag själv får ofta frågor som “Men äter du fisk eller kyckling?” eller “Kan du äta ägg då?”. Det är förståeligt att man blir en aning förvirrad av alla dessa olika begrepp och jag tänkte därför skriva en liten lista med alla olika former av vegetariska kosthållningar som finns.

De flesta anledningar till varför man väljer en vegetarisk kost är främst av religiösa, djurrättsliga, miljöskäl, hälsoskäl och smakskäl. Någonting jag vill poängtera är att var och en gör sitt bästa för att kunna leva så vegetariskt/veganskt som funkar för dem. En kanske inte alltid har råd att avstå helt från animalier, eller kanske inte bor ensam och kan bestämma själv över vad man kan köpa in och inte. I de allra flesta fall är det svårt att bli vegan över en natt, utan det kan ta flera månader, till och med år. Det viktiga är att du själv tar ställning till vad det är du vill uppnå och vad en har för värderingar, och att försöka sträva efter en bättre livsstil och försöker så gott man kan, så kanske man en dag har nått sitt mål.

VEGOLISTAN:


Skillnaden på olika typer av vegetarianer:


Vegan

Veganer äter inte något som kommer ifrån djurriket. Antingen har du en vegansk kosthållning vilket betyder att du avstår från kött, fisk, fågel och skaldjur samt mjölk , ägg och andra matprodukter som kommer från djur, eller så väljer man en vegansk livsstil vilket betyder att en helt avstår från mat och saker som skor, kläder, kosmetika et.c. som innehåller animaliska produkter. Är du vegan är det viktigt att du får i dig kosttillskott som innehåller B12 och D-vitamin då dessa ämnen främst finns i animaliska produkter.


Vegetarian

Vegetarianer äter egentligen inte heller något som kommer ifrån djur, men det är många som inte äter kött, fisk, fågel och skaldjur samt ägg och mjölk som kallar sig för detta ändå för att göra det enklare för sig i samhället.


Lakto-ovo-vegetarian

Ordet lakto är latin och betyder mjölk och det latinska ordet ovo betyder ägg. Att vara lakto-ovo-vegetarian är alltså den korrekta termen för de som inte äter kött, fisk, fågel och skaldjur men fortfarande har kvar ägg och mjölkprodukter i sin kost. Något som är viktigt att veta är att om man äter ost är det viktigt att känna till att de flesta ostar innehåller löpe, som kommer ifrån kalvens eller oxens löpmage som bryter ner proteinet. Dock finns det ostar som istället innehåller Ystenzym, vilket är ett mikrobiellt löpe, som funkar för lakto-ovo-vegetarianer. Enligt Livsmedelsverket behöver även lakto-ovo-vegetarianer få i sig ämnet B12 i form av kosttillskott.


Lakto-vegetarian

Lakto-vegetarianer äter ungefär samma som lakto-ovo-vegetarianer bara att de inte äter ägg men fortfarande använder mjölkprodukter i sin kost, vilket för att de lättare kan få i sig D-vitamin.


Ovo-vegetarian

Ovo-vegetarianer äter inte kött, fisk, fågel och skaldjur och mjölkprodukter men har kvar ägg i sin kost.


Pescetarian

Pescetarianer eller stockholmsvegetarianer konsumerar inte kött och fågel men äter fisk och skaldjur, ibland kombinerat med ägg och mjölkprodukter. Detta gör att de får i sig mer D-vitamin och omega 3-fettsyror som finns i fisk.


Flexitarian

Flexitarianer har som mål att försöka äta mer vegetariskt, men konsumerar fortfarande animaliska produkter. Många väljer just denna typ av vegetarianism både ur miljö- och hälsoperspektiv och gör det lättare att få fler att prova på en vegetarisk kost då man inte behöver övergå direkt till en helt icke-animalisk kost. Många flexitarianer inför en vegetarisk dag i veckan, som exempelvis "köttfri måndag".


Klimatarian

Detta begrepp visste jag faktiskt inte om att det fanns. Klimatarian är ett relativt nytt ord inom vegetarianismen och målet med kosten är att försöka äta mat som orsakar mindre miljöutsläpp genom att exempelvis välja närodlade livsmedel som i längden minskar på bensinutsläppen. Klimatarianister argumenterar även för att konsumtionen av kött oavsett odlingsställe kan anses som skadlig då den bidrar till produktion av växthusgaser.


Källor:

http://www.mittval.se/vegetarian/olika-typer-av-vegetarianer/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism

https://www.ica.se/buffe/artikel/vegetarian-pa-olika-vis/


Som jag skrev i mitt tidigare inlägg är jag för tillfället lakto-ovo-vegetarian, men försöker så gott jag kan nu när jag bor hemma att avstå från ägg och mjölkprodukter. Om du funderar på att övergå till en vegetarisk kost så är någonting jag rekommenderar att ta bort en sak i taget. Jag har varit utan kött i ungefär 2 år och jag började med att smaka på vegetariska alternativ för att se vad jag tyckte om och sedan minskade jag stegvis på rött kött, sen på fisk och skaldjur och sen kyckling. Tillslut en vacker dag åt jag inget av det längre och det är ett väldigt bra sätt att "avvänja sig" att inte äta kött. Nu försöker jag istället att avvänja mig från ägg och mjölk och brukar därför köpa exempelvis sojadryck och testa knep för att saker ska fungera lika bra som ägg. Jag äter inte heller längre godis som innehåller gelatin och försöker minska på godis som innehåller e-ämnen, men det är lite klurigt ibland. Jag ska försöka göra ett inlägg om just gelatin och e-ämnen framöver för jag tycker det är väldigt spännande att lära sig om allt detta. Som sagt, det är ganska svårt att bli vegan över en natt ( ni som lyckas, tell me!!). Jag hoppas iallafall att detta inlägg lärt dig något nytt intressant om vegetarianism och om du har några frågor angående det jag skrivit/ någon annan fundering så tveka inte att lämna en kommentar.

xoxo Hannah
Likes

Comments

GODMORGON! 

Tänkte starta denna tisdagsmorgon med att lägga upp mitt första recept här på bloggen, vilket blir en granola med hasselnötter & kokos som jag gjorde förra veckan. Den är ganska enkel att göra och det går dessutom att ha i lite vad man vill och känner för!

Såhär gör du granolan: 

Ugn: 200॰

Tid: 30 minuter


8 dl havregryn

1 dl hasselnötter

1 dl kokos

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl linfrön

½ dl sesamfrön

1 dl torkad frukt (valfritt)

+

1 dl vatten

4 msk olja

3 msk sirap/annat veganskt sötningsmedel


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ta därefter en ny skål och blanda ihop vatten, olja och sirap och häll över den torra blandningen. Jag använde mig av vanlig ljus sirap samt rapsolja. Blanda ihop tills det är jämt fördelat och häll därefter ut på en djup plåt. Ställ plåten i mitten av ugnen och låt granolan stå inne i ca 20 minuter, men ta ut emellanåt för att röra runt så att granolan bli jämnt rostad. När den väl är klar, låt svalna på plåten. Här är det valfritt att lägga till tranbär eller andra torkade bär om man vill, då det inte ska vara i ugnen. Häll sedan upp i en fin glasburk. Granolan funkar utmärkt till en vegansk yoghurt toppad med bär eller frukt.


Likes

Comments

INTRODUKTION & VISION

Hej och vad roligt att just du hittat hit till denna lilla blogg!

Jag heter Hannah Jaldemark, är 18 år och kommer från en liten håla som heter Furusjö, som ligger i trakterna kring Habo och Mullsjö. Jag går i sista året på musiklinjen på gymnasiet och slutar alltså skolan om några månader. I början av trean startade vi med det som kallas för gymnasiearbetet, där man visar kunskaper på något man lärt sig under sina år i gymnasiet och som är kopplade till kursens kunskapskrav. När vi skulle börja fundera över vad vi ville göra så kände att jag ville göra något som jag vet att jag själv skulle ha nytta av. Jag kom då fram till att det hade varit roligt att någon gång göra en helt egen receptblogg med egen design och bilder. Då de som läser estet nästan kan välja vad de vill som innehåller något estetiskt, valde jag att göra just en blogg, då jag läst medieproduktion och är intresserad av foto och redigering. Jag valde dessutom att jag ska göra en receptblogg med bara veganska recept.

Varför en vegoblogg?

Jag är själv för tillfället lakto-ovo-vegetarian, vilket betyder att jag inte äter kött, fisk eller fågel men att jag äter mejeriprodukter (lakto) och ägg (ovo), men jag strävar efter att minska mer och mer på animalier. Min tanke med det hela är att man ska kunna hitta recept som är enkla och billiga för oss som snart slutar skolan och kanske ska flytta hemifrån, då jag vet hur svårt det kan vara att veta vad man ska äta. Jag vill visa att det inte är svårt att vara vegan och att man inte behöver krångla till det. Jag vill även prata en del om varför jag valde att sluta med kött samt mina tankar ur ett miljöperspektiv och ska därför försöka ge lite tips hur man kan tänka smart genom att handla efter säsong samt hur man sparar på mat genom att använda den på andra sätt än att bara slänga den. Bloggen kommer alltså handla om lite allt möjligt som är vego-relaterat men även ge en liten inblick i mitt egna liv. Jag hoppas iallafall att den ska fånga just din uppmärksamhet! Tanken är att jag ska försöka fortsätta med bloggen även efter gymnasiet, men det beror på om jag ens får några läsare, hahah!

Vi ses iallafall i nästa inlägg. Tills dess får du ha det bäst! ♥

xoxo Hannah

Likes

Comments