Att ha en ätstörning.

[med inslag från SvD´s artikel ]

Enligt Vårdguiden är ätstörningar skadliga både fysiskt och psykiskt. En ätstörning syns inte alltid utanpå och kan vara svår att upptäcka – även för den som lider av sjukdomen. Det är vanligt att insjukna gradvis och kan därför vara svårt att avgöra när själva sjukdomen infinner sig.

Den som är fixerad vid mat och vikt, får ångest av att inte hålla sin kosthållning och är kritisk till sin kropp kan vara drabbad.

Ätstörningar kan vara förenade med koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och självmordstankar. Det finns olika typer av ätstörningar som anorexi, bulimi, hetsätstörning och UNS.

Källa: 1177.se

Ortorexi, den ätstörning som jag själv kämpat med, är egentligen ingen medicinsk diagnos, utan brukar gå under betäckningen utan närmare specifikation [UNS]. Ortorexi är på många sätt samma sak som hälsomani, en sorts upptagenhet av en överdriven hälsosam livsstil vad gäller kost och hälsa. Ortorexi anses vara en i sammanhanget ny ätstörning, och innebär att den sjuke sätter upp strikta regler för mat och träning. Det kommer ofta att handla om att bara vissa födoämnen är tillåtna [ofta prioriteras proteiner på bekostnad av kolhydrater], och inte sällan eskalerar träningsmängden snabbt från det normala. Experter menar att ortorexi är en variant på anorexi, med den skillnaden att viljan att bli smal ersatts av en önskan om kroppskontroll och ett hälsosamt levnadssätt. Det är med andra ord inte utseendet som skvallrar om en inneboende överhälsosamhet; ortorektikern kan upplevas normalviktig fastän träningshetsen och matfixeringen styr tillvaron [källa jagärsjuk]

När jag var som sjukast [julen 2014] hade jag ett energiintag på ca 300kcal/dag, men såg hur frisk ut som helst. Jag var inte underviktig, men oerhört undernärd. Jag såg frisk och hälsosam ut och kunde lura vem som helst att jag mådde bra. Sjukdomen Ortorexi är en av de lurigaste ätstörningarna då det just är träningen och den "hälsosamma" kosten som ligger i fokus. För vem vill inte leva ett hälsosamt liv med en god kost? Jag blev en hälsoförebild för de som inte visste hur stor kampen var på insidan. Vänner och bekanta frågade mig om råd när det gällde deras tränings&kostupplägg och jag kunde ge dem de bästa av råd, men lyssnade inte på dem själv. Mina dagar styrdes [utöver folkis-schemat] av de många olika träningspassen och mina relationer kom i andra, tredje eller fjärde hand. Det, hittills, bästa året i mitt liv som spenderades på gospellinjen blev ju även det värsta i mitt liv. Istället för filmkvällar med chips och popcorn stannade jag på mitt rum i min trygga ortorexibubbla.

Januari månad är snart här och det är fortfarande en läskig månad i mitt liv. Runt omkring mig kan jag läsa eller höra ord om att man borde träna bort julmaten eller hur man snabbast får den vältränade magen. Träningshetsen är stor efter jul och framförallt i januari då alla nya nyårslöften svurits. Förra året föll jag ned i det djupa avgrundshålet snabbare än snabbast och famlade återigen i mörkret med för mycket träning och för lite mat. År 2018 ska det inte få återupprepas. 2017 års mål var att ha ett år utan att hänga på ätstörningsenheten i Lund. Ett mål jag inte kunde hålla, utan det får bli det kommande årets viktigaste mål.

Jag ser fram emot ett år fyllt av träningsglädje, livsglädje och trosglädje. Ett år då jag ska köpa mitt allra första gymkort sedan jag föll dit i ätstörningsträsket för drygt tre år sedan och ett år då livet lagom får fortsätta vara riktlinjen för mitt liv.

Som Gisela Van Der Ster Wallin en gång sagt; ÄT ALLT - hellre nästan rätt än exakt fel!

Ta hand om DIG och lyssna inåt när du sätter upp målen för det nya året!

KRAM!

Gillar

Kommentarer