Header

Så många gånger har jag vägt produkterna, kalkylerat antal kalorier och sedan med nöd och näppe stoppat maten i munnen. Och jag är inte ensam om det. HALLÅ mat är bra och vår kropp behöver det för att orka leva det liv vi vill leva. Frukost är mitt absoluta favoritmål och om jag hade fått välja själv så hade jag ätit frukostmat till både frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat. Allra helst så färgglad som möjligt och med finsällskap på andra sidan bordet.

Chiapuddingen och jag har haft en hatkärlek mellan varandra i många år, men nu äntligen börjar det blir mer kärlek än hat mellan oss. Idag vankades det frukostdejt och jag bjöd på en frukost med chiapudding, mango/banan/passionsfruktsmoothie och hemmagjord müsli. Drömmen! Så, är du sugen på frukost så tycker jag absolut du ska göra denna!

chiapudding
3 msk chiafrön
2 dl kokosdryck / mandeldryck

blanda allt i en skål och låt stå i minst två timmar [gärna över natten]

müsli
ca 8-10 dl frön/gryn/nötter
1 dl vatten
1/2 dl smält kokosfett
lite honung
mycket kanel
mycket kardemumma
lite salt

Smoothie
en skvätt yoghurt
en färsk mango
två bananer
en passionsfrukt
en skvätt citron

Hur gör jag müslin?
blanda allt i en bunke och bred ut på en plåt och rosta i ugnen tills den fått fin färg och blivit lite knaprig.


KRAM!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Livet

Efter en vecka av feber, snor och en obotlig trötthet känns det skönt att åtminstone febern inte längre gör mig sällskap. Den där tröttheten däremot, huvaligen. Jag vill allra helst sova prick hela tiden. Idag däremot tog jag mig ut i friska luften för första gången på flera dagar då jag planerat in kompisdejt på IKEA. Onekligen en ytterst trevlig sådan. Mitt hjärta som sedan tidigare redan bankade ganska hårt för IKEA blev, om möjligt, ännu mer förtjust när de leverade en gofrulle för studentvänliga 49 kronor. Håhå så fint!

Under eftermiddagen har jag mestadels suttit intrasslad i en filt och läst boken "Det lilla bageriet på strandpromenaden" och inser hur länge sedan det var jag satt och läste en riktigt bok. Så rogivande och skönt. Efter några dagars vila inser jag hur oerhört efterlängtat det var för min kropp. Jag har varit feberfri sedan i tisdags, men har ändå tillåtit mig att fortsatt vila trots att det funnits andra saker att göra. Att leva livet lagom och hitta en vettig balans mellan att köra på och att falla platt som en pannkaka är helt klart utmanande. Kanske att jag hittar en balans snart.

KRAM!

Likes

Comments

Livet, Psykisk ohälsa

Idag inleds kyrkoårets fasta [40 dagar till påsk] och många väljer att göra fastan till en matfasta. Det fungerar säkert jättebra för vissa, MEN hur fastar man på bästa sätt utan att mata diverse matproblematik, kroppsförakt och tvångstankar?

tips 1. Fasta från lätt-produkter och utmana dig själv i att äta helt ”vanlig” mat. Köp en chokladbit påväg hem från skolan/jobbet om det är vad du är sugen på, köp normalfet filmjölk/yoghurt eller samla ihop kompisgänget och laga pizza tillsammans. Utmana dina gränser och gå utanför din comefort zone.

tips 2. Något jag hittade häromdagen var min lista [från 2014] gällande ”godkänd mat” och ”ångestmat” och det är kanske något du också har inpräntat i din hjärna? skriv då ned alla dessa produkter på en lista och försök se dessa 40 dagar som en period då ångestmat-listan ska bli kortare och din godkända lista ska bli lååååång.

tips 3. Har du problem med att du tränar för mycket eller av fel anledningar, så är ett tips att ha en period av träningsvila. Vill du ändå röra på dig så är lugna promenader utan dunkande musik i öronen att föredra. De riktlinjer jag fått gällande promenader under en träningsvila är att man har sällskap av ett litet barn som gärna stannar och kollar vad som finns under en sten. Eller varför inte ta med kameran ut och fotografera din omgivning?

tips 4. Radera kaloriräknar-appen, kasta ut vågen och sluta följ #fitspo / #thinspo på sociala medier. Att sluta räkna kalorier kan vara läskigt och svårt, men tänk vilket befrielse när du slipper det!

tips 5. om du ändå väljer att matfasta, se då till att du gör det av rätt anledningar. Ha en öppen dialog med människorna i din omgivning så att du inte faller ned i destruktiva mönster och ser det som en ”möjlighet” att fuska med maten.

tips 6. Se fastan som en tid då din kropp får vila från hjärnspökenas ständiga hackande och en tid då du får lämna det destruktiva tänket bakom dig.

40 dagar kan tyckas vara oceaner av tid, men ta en dag, en vecka, en månad i taget.

Likes

Comments

Vardag, Livet

Dagarna [....veckorna, månaderna] går verkligen fort just nu och känslan är att det är helg mest hela tiden. [thank you Lord osv] Men lite vardagar är det ju såklart däremellan och den senaste tiden har jag hunnit tentaplugga, ta långa promenader genom stan, baka kardemummasnurror [hej prokastinering], få blommor, skriva tenta, köpa blommor och lyxa till det med lunch på stan. Vilken fin vecka förra veckan var ändå.

[instagram: carolineandrsn]

Fredagsbuletten köptes och jag hade stora planer för helgen. Ni vet planen som innefattar en skinande ren lägenhet och ett välfyllt kylskåp. Det var planen för helgen, men istället har det blivit närmare 25 timmars sömn, en och annan piggelin och så OS såklart. OCH så blev jag bjuden på kvällsmat hos finaste vännerna [tack!!!] för att sedan ha ännu lite mer OS-mys. Man blir inte sjukare än vad man gör sig, eller hur var det nu?

Facebook påminner mig om att mitt trettonåriga jag skulle ha ett långt sportlov framför sig just nu. Tänk så skönt! Inte att vara tretton, vilsen och mitt i tonåren, men att ha sportlov.

Ta hand om DIG!

Likes

Comments

Contains affiliate links kläder

[innehåller annonslänkar]

Har ni sett så mycket vårfint det finns ute [inne?] i butikerna nu? Jag har en förkärlek till färgen gul och har en känsla av att mina garderob kommer fyllas på med både det ena och det andra innan sommaren är här. Jag blev störtkär i DIVAN från Gina Tricot, men även den fina klänningen från ASOS..

Har DU någon favorit?

Likes

Comments

Matlagning&bakning

Bästa sortens flykt från tentaplugget måste vara just detta.👆

Kanelbulle, även kallad kanelsnäcka och kanelsnurra, är ett i Nordamerika och norra Europa vanligt förekommande bakverk som troligen skapades i Sverige på 1920-talet, då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget. -wikipedia.

Recept: [ni på mobilen får scrolla ned receptet för att få det i sin helhet]

Bulldegen
25g jäst
2.5 dl mjölk
1/2 dl socker
lite salt
1 ägg
ca 100g smör
ca 7-10 dl vetemjöl
Kardemumma efter tycke och smak

Fyllning
Smör - mycket!
1.5 dl socker
1.5 dl farinsocker
Kanel, kardemumma, vanilj eller nutella. Valfritt!

Garnering
1 ägg
1 msk vatten
2 tsk mald kardemumma
1 krm salt
Pärlsocker

Efter du tagit ut bullarna
2 dl kokat vatten
1 dl socker
pärlsocker

1. dela det rumsvarma smöret i småbitar (eller hyvla med en osthyvel)
2. blanda ner övriga ingredienser och blanda till en smidig deg, spara hälften av mjölet
3. låt jäsa i ca timmen under en bakduk
4. dela degen i två och baka ut på ett lätt, mjölat bort.
5. kavla ut till en stående rektangel bred på rikligt med fyllning.
6. vik degen på mitten och skär sedan snitt pá ca två cm.
7. Snurra/knyt bullarna till en tjusig bulle --> se video för inspiration.
8. lägg i bullform/på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.
9. Pensla med äggblandningen och strössla pärlsocker över.
10. grädda i 250 graders värme i 6-8 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun yta.
11. tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.

Baka ett gäng bullar vetja. Din omgivning kommer att tacka dig!

KRAM!

Likes

Comments

Godmorgon måndag säger jag med denna peppiga vårvinterbild från igår. Kombinationen av sol, snö och fågelkvitter var precis vad jag behövde för att få tillbaka lite energi och inte minst påfyllnad av D-vitaminen. Just idag känner jag bra mycket mer för att ligga kvar under det varma täcket än för att åka in till Malmö för ett gäng föreläsningar. En tenta är precis runt hörnet och som alltid hade det varit skönt att snabbspola förbi denna veckan, men det ska nog gå bra. Förhoppningsvis klarnar alla frågetecken under dagen.

Önskar dig en skön start på veckan!

KRAM!

Likes

Comments

Livet, Psykisk ohälsa, Ortorexi

Det är söndagkväll och jag sitter här med ett värkande hjärta. Alltså på riktigt. Under loppet av några veckor har några av er skickat mail till mig där ni berättat att ni fallit ned i det helveteslika hålet där ätstörningen fått grepp om er. Där ni berättar att vardagen är en kamp och maten/träningen är er fiende. Det värkande hjärtat kommer som ett brev på posten då jag så gärna vill omfamna er i en stor kram och säga att allting kommer bli bra. För jag lovar, DU kommer att bli bra. Det tar tid, är utmanande och är för det mesta inte det minsta roligt, men det är värt det. Det är värt att kämpa för att få tillbaka glädjen till livet, träningen och maten.

Att vara öppen med min ätstörningshistorik har inte alls varit någon självklarhet, men det är när jag får mail från er som jag inser varför jag tog beslutet. Kan jag med min historia göra minsta lilla skillnad för någon, så är det just precis vad jag vill göra.

Ta hand om DIG!

KRAM!

Likes

Comments

Livet, Psykisk ohälsa, Ortorexi

Två år. En kort period i livet eller en toklång sådan. Om 2.5 år är jag färdig lågstadielärare vilket känns som en halv evighet iväg, men ser jag tillbaka två år så har det gått fort och fyllts med livets alla vinklar och nyanser.

För två år sedan satt jag i ett kalt, vitt rum på ätstörningsheten i Lund och fick höra orden att jag var frisk. Det var jag inte. Jag ljög och min behandlare trodde på mig. Två år är ingen lång tid och jag har hunnit falla tillbaka i det helvetesliknande träsket många gånger sedan dess, men idag känner jag mig frisk. Åtminstone friskare än vad jag gjort på länge. Känslan av att inte få ångest av ett inställt träningspass, av att äta en påse godis eller den fantastiskt goda pizzan är just vad jag så länge längtat efter.

Hur förhåller du dig till ätstörningen idag och finns den alltid med dig?

Dessa två frågor fick jag häromveckan från en vän och svaret på frågorna är superenkla samtidigt som de är apsvåra. Mitt svar var att ätstörningen finns där litegrann i bakfickan och kan komma med dumma påminnelser ibland, men som oftast glöms bort som ett gammalt kvitto som råkat hamna i tvättmaskinen. Det sistnämnda alternativet är såklart det jag föredrar och också det som är vanligast just nu, men det förstnämnda kan fortfarande dyka upp när jag minst anar det och förstöra prick hela dagen.

Två år som friskförklarad och nu satsar vi på många, många fler år av friskhet. Att bli helt frisk&fri tar lång tid, men jag ser fram emot den dag då just precis allt bara är historia och jag är helt fri.

Förra året fick jag ta hjälp av spelets alla regler i form av fantastiska behandlare på ätstörningsenheten i Lund som gjorde att jag fortsatt kunde hålla mig på banan, men planen och målet är att klara det kommande året på egen hand. Game on, livet. Nu kör vi!


Ta hand om DIG!

Likes

Comments

Vardag

Precis såhär spenderade jag min gårkväll och jag är så tacksam över att få göra livet tillsammans med så många fina människor. Vi [gänget på högsta bilden] tog oss ut till JUMP trampolinpark i Malmö för att hoppa runt under en timmes tid och vilken fin kväll det blev. Skrattkramp i kombination av totalt slutkörda ben känns som den bästa av kombinationer. Svettiga och möra tog vi oss sedan vidare för magiskt kvällshäng.

En dag kvar till helgen och jag har haft en oerhört lugn torsdag med plugg, blodgivning och ett långt telefonsamtal med min fina mormor. Att sällskapa henne över telefon var mitt bästa beslut för idag.

KRAM!

Likes

Comments