Med hjälp av min favoritapp Tink har jag summerat vart min lön under året tog vägen. Jag blev rätt chockad över summeringen, vissa kostnader är ju fastna men sen är det ju många som jag själv kan påverka. Jag gillar ju att budgetera, men det vart lite halvdant förra året så ser fram emot att göra det väldigt noggrant i år.

De totala utgifterna för mig under 2016 slutade på 216.590 kr

Kostnaderna för Hem och Hushåll kan jag inte påverka så mycket, utan jag anser dem vara fasta kostnader under året. Totalt 71.956kr för allt från hyra, el, tele och it och försäkringar.

Efter att ha granskat alla kategorier så är det ju tydligt att vissa går att banta ner mycket.

Fritidsaktiviteter som semester, kultur, träning och andra hobbyintressen slutade på 37.409 kr under året vilket är lite i överkant. Jag valde att resa mycket under 2016 vilket helt klart var värt det, men under detta år har jag inga planer på att göra några större resor. Med andra ord finns det mycket pengar att spara där :)

Även kategorin Mat och dryck tycker jag drog iväg en del och slutade på 35.601 kr vilket är i snitt 2966 kr i månaden. När jag studerade kom jag undan på ca 1500 kr så jag vet att jag kan bli bättre på att planera matinköp samt välja restaurangbesök med omsorg, istället för att spontanäta lunch ute för att jag är för lat att ta med matlåda till jobbet. Bar och alkohol ska jag försöka nolla helt, då jag har bestämt mig för att försöka att undvika alkohol under ett år framöver. Totalt var kostnaden för restaurangbesök 7.534 kr.

Under året som var så shoppade jag för 22.642 kr totalt vilket jag ska försöka sänka drastiskt. Jag har bestämt mig för att under 2017 enbart köpa saker som jag behöver, vilket jag är duktig på redan nu men vill förbättra. Gillar tradera mycket och där kan man fynda fina märkeskläder. Med andra ord, ingen nöjesshopping under detta år. Ska även sälja av kläder och prylar jag har här hemma för att spara till framtiden.

Gällande Transport så är ju ett SL kort när man bor i Stockholm nästan nödvändigt. Dessvärre är det förjävla dyrt och det känns trist att betala 9.500 kr /året för att ta sig till och från jobbet. Jag ska klura lite på en lösning för att sänka den kostnaden också. Har en fin cykel på landet som jag skulle kunna ta hem och använda i alla fall under sommarhalvåret. Mina totala transportkostnader hamnade på 18.277 kr och då är det båtbiljetter till landet samt flyg till Norrland några gånger.

Hälsa och skönhet är kategorin som drog iväg lite väl mycket i år, totalt 11.359 kr. Gick på en del dyra behandlingar för att fräscha på det yttre, men egentligen var det kanske inte nödvändigt. Nåväl, jag kände mig fin så det var väl en investering i mig själv. :)

Under Hem & trädgård gick det 6365 kr totalt, vilket omfattar möbler, matta, krukor och prylar till hemmet samt växter som jag måste ha.

Sen till den fina kategorin Övrigt - 12.981 kr på saker som jag inte ens vet vad det är för något. Känns inte så kul och i och med att jag inte vet var de pengarna försvunnit så antar jag att de kanske var en del onödiga kostnader. Där ska jag absolut hålla nere på kostnaderna. Tillägg: Efter att kollat igenom Tink undrar jag om delar av denna summa räknas under spar. Alltså att de har flyttats från mitt lönekonto till te.x Avanza så måste de ju redovisas någonstans i appen. Jag tror de hamnar under övrigt men är inte helt säker (?)

Summan av kardemumman:

Boende och hushåll - 71.956 kr
Fritid - 37.409 kr
Mat och dryck - 35.601 kr
Shopping - 22.642 kr
Transport 18.277 kr
Övrigt 12.981 kr
Hälsa och skönhet 11.359 kr
Hem och trädgård 6.365 kr

TOTALT : 216.590 kr

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej!

Nu gör jag ett nytt försök att starta denna blogg som ett experiment för mig själv då jag vill dokumentera förbättringar i mitt liv jämfört med 2016. Det kommer gälla det mesta som jag publicerar här. Jag vill inte kalla det för nyårslöften, men jag har ju såklart en lista med saker som jag vill uppnå under det kommande året, och då passar det ju bra att starta nu så tidigt det går! Kommer göra ett inlägg per kategori och sedan uppföljningar och delmål.

Likes

Comments