Ulkonäön kommentointi

Kivulias aihe. Ulkonäön kommentointi.

Itse yritän, siinä toivottavasti onnistuen, olla kommentoimatta negatiivisesti toisten ulkonäköä.
Se on todella epämiellyttävää, mutta harvinaisen yleistä. Välillä mietin, että onko minussa jokin luonteenpiirre joka altistaa ihmiset kommentointiin. Vai olenko vaan herkkä ja jotenkin otan pienenkin huomautuksen itseeni? Arvostelevatko ihmiset kaikkien muidenkin ulkomuotoa?

En tiedä, mutta jutellessani aiheesta ihmisten kanssa, sain kuulla hyvinkin erilaisia kokemuksia ja mielipiteitä.

Eräs tuttavani suhtautui asiaan hyvinkin samalla tavalla kun minä ja tuntui kärsivän kovasti asiasta. Hän on kokenut myös sen nöyryyttävän tilanteen, missä joku kysyy ”Oletko raskaana?” vaikka kyseessä oli nornaali turvotus.
Ihan kamalaa! En ymmärrä miten kukaan kehtaa kysyä toiselta tuollaista? Vaikka asiasta on niin paljon puhuttu ja varoiteltu. Älä ikinä koskaan milloinkaan kysy keneltäkään tuota. Ihminen kertoo kyllä sen itse, jos on, ja haluaa sen tiedon kanssasi jakaa.

Minulta on kysytty asiaa kahdesti, molemmat kerrat kaksosraskauden jälkeen, koska vatsani ei todellakaan mikään litteä ole. Mutta vaikka kroppani eri mallia kun ennen lapsia, ei kenelläkään pitäisi olla oikeutta kysyä tuollaista.
Ennen kaksosia taas tunnuin olevan liian laiha. Minulle sanottiin esimerkiksi että olet niin sairaan/kamalan laiha, ei sun päällä vaatteet näytä miltään, kun sulla ei ole edes persettä. Että sellasta. Vaikea kaikkia on miellyttää, ja jokainen pitäisi hyväksyä omana itsenään. Jokaisella on omanlaisensa vartalo, tyyli ja ulkonäkö. Ja jokaista pitäisi tukea siinä, että pystyy olemaan sinut oman kroppansa kanssa.

Yksi tuttavani tuntui vähät välittävän toisten mielipiteistä. Hän sanoikin että ei häntä kiinnosta, mitä muut miettii hänen ulkonäöstään, ei edes oman puolison ja lasten mielipiteet..

Eräällä tutullani on ollut painon kanssa ongelmia. Hänen lääkityksensä on laihduttanut jo entisestään hoikkaa ihmistä kovin. Olen ollutkin vieressä todistamassa, kun puolituttu sanoo hänen kohta katkeavan, jo vielä laihtuu. Mitäköhän tälläkin kommentilla ajatellaan saavutettavan? Noh, tuttuni alkoi, ehkä hieman nolosti selittämään laihduttavasta lääkkeestään, jota sairautensa vuoksi joutuu syömään. Mutta tarvitseeko muille selitellä ja nolostua siitä miltä näyttää?

Todella erilaisia mielipiteitä siis. Jokainen ottaa asiat tavallaan, toiset herkemmin ja toiset välinpitämättömämmin.

No, mikä sitten saa ihmiset kommentoimaan?
Ehkä jollain se voi olla oma epävarmuus, ja negatiivisella piikillä saa toisenkin itsevarmuuden tipautettua ja ehkä oma fiilis voi olla vahvempi.
Osalla se voi olla myös ihan puhdasta ajattelemattomuutta, eikä oikeasti ole edes tarkoitus loukata.


Ehkä tämä on se juttu, miksi emme aina osaa ottaa kehuja vastaan, vaan alamme selittelemään ja sopertelemaan jotakin typerää. On vaikea uskoa, että ihan aidostiko minua nyt kehutaan vai onko tässä nyt joku sarkastisuus mukana?

Olen yrittänyt opetella siihen, että sanon kehut ääneen, niin ulkonäköön liittyvät kuin esim. suoritukset. Töissä on ihanaa kun usein joku kollega kehuu esim vaatetta, tukkaa, meikkiä, työtä tai vaikka siivousta.


Yritän kieli keskellä suuta kirjoittaa tätä, ettei kukaan loukkaantuisi. Toivoisin nimenomaan että jokainen ajattelisi kahdesti ennen kuin seuraavan kerran päästää suustaan jokun negatiivisen kommentin. Eikä ainakaan ikinä, kysy keltään (ennen kun vauvan pää jo näkyy) raskaudesta. Näissä asioissa mennään niin henkilökohtaisiin juttuihin, että parempi vaan pitää typerät kommentit sisällään.


Haastan jokaisen sanomaan viikon aikana ainakin kaksi kehua työkaverille, ystävälle tai vaikka perheenjäsenelle. Sillä saa myös itselle iloa ja voi pelastaa toisen päivän <3


- MinnaTykkää-merkinnät

Kommentit