Onko teillä rakkaus avioliitto?

Näin kysyi mun työkaveri, hän on kotoisin Aasiasta.

Melkein vedin purkan väärään kurkkuun. Ai että onko rakkausavioliitto vai onko mun ja mieheni vanhemmat valinnut meidän toisilleen.

Kyllä, ihan rakkaudesta olemme naimisiin menneet, niinkuin meillä Suomessa on tapana. Meillä Euroopassa ollaan moderneja, valitaan itse puolisot, ja tasa-arvoon ainakin pyritään.
Koin olevani pyöristynyt moisesta kysymyksestä.
Jopa ehkä millin verran loukkaantunut. Enhän minä, moderni, vahva nainen, missään järjestetyssä avioliitossa olisi.

Seuraavana päivänä keskustelin aiheesta kotona ja tajusin itse toimineeni väärin.
Mistä ihmeestä Intiassa kasvanut, muutaman vuoden Lähi-idässä asunut nuori nainen tietää suomalaisten naimisiinmenosta tai modernista eurooppalaisesta kulttuurista? Se että olin asiasta niin ihmeissäni oli itseasiassa suvaitsematonta ja kapeakatseista käytöstä minulta. Eihän minun normaali ole kaikkien normaali.

Yleisesti olen saanut sellaisen kuvan, että aika moni on sitä mieltä että puoliso pitäisi saada valita itse. Nuoret sukupolvet eivät välttämättä enää toivo vanhempien apua puolison valinnassa, mutta ei kaikilla ole vapautta päättää.Mutta vielä tuosta minun omasta ajattelutavasta. Jäin ikäänkuin itselleni kiinni typerästä ajattelutavasta ja tuomitsevuudesta. Olen tämän puolentoista vuoden ulkomailla asumisen aikana oppinut ihan tosi paljon erilaisuudesta. Se on aivan ihanaa, vaikkakaan ei aina helppoa. Toisen kuunteleminen ja ymmärtäminen on tärkeää.

Opettelen siis vielä, mutta mietin usein omaa suhtautumistani ja käyttäytymistäni.


Tykkää-merkinnät