Mikä on oikea ikä hankkia lapsi?

Yksi all time favorite teksti on (liian) nuori äiti. Mulle ja lukijoille ❤️

Jutun pääset lukemaan tästä


Aihe on ollut aina minulle jotenkin herkkä ja on ollut tunne että minun tarvitsee jotenkin extra paljon todistaa olevani kelvollinen äiti.

Olen myös saanut aiheesta vähättelyä ja arvostelua, joka tietenkin satuttaa eniten, koska kyse maailman tärkeimmästä asiasta minulle.

Nyt, kun vuosia on mennyt, uskallan lähteä aihetta enemmänkin miettimään ja käsittelemään.

Mikä sitten on hyvä aika saada lapsia?

Siihen ei varmastikaan kukaan voi vastata yhtä oikeaa vastausta. Enkä usko että sellaista edes on.

Voi miettiä tunnepuolta, biologiaa, taloudellista turvaa, elämänkokemusta ym. Tietenkin kaikki em. asiaan vaikuttaa.

19 vuotiaana kun esikoisemme syntyi, oli hyvänä puolena se, etten osannut turhia murehtia. (Enkä ehkä muutakaan) Toki olen myös luonteeltani sellainen, että luotan että elämä kantaa ja asiat järjestyy. Kumminkin uskon että myöhemmällä iällä olisin ollut paljon stressaantuneempi taloudellisesta pärjäämisestä, ympäristön vaikutuksesta ja ihmisten mielipiteistä. Olin jotenkin itsevarman tyytyväinen ja luottavainen tilanteeseen.


Biologian puolesta uskon että on parempi saada lapsi nuorena. Raskaaksi tulo, itse raskaus, palautuminen ja vauva-aika on varmasti helpompaa esimerkiksi 25 vuotiaana, mitä se olisi kymmenen vuotta myöhemmin.Tunne-elämä

Itselläni on kokemus vain nuorena äidiksi tulosta, mutta olen seurannut läheltä montaa 30-40 vuotiaana äidiksi tullutta.

Näkemykseni mukaan on hankalampaa kypsemmällä iällä muokkautua lapsiperheen arkeen. Jos on koko elämänsä tottunut laittamaan oman napansa muiden edelle, voi olla hankalampaa muuttaa sitä. Omista etuuksista luopuminen ja omista mukavuuksista karsiminen voi olla yllättävänkin hankalaa. Tietynlainen vapaus lasten myötä katoaa. Enkä tarkoita missään nimessä negatiivisessa sävyssä, mutta prioriteetit ja oman mielenkiinnon kohteet muuttuu.


Itse pelkään tuota vapautta ja sitä mistä löydän elämällesi merkityksen kun lapset on aikuisia. Olenhan koko elämäni heille omistanut ja laittanut oman itseni toissijaiseksi niin pitkään.


Taloudellinen turva on usein paljon parempi, jos on ehditty säästämään ja suunnittelemaan kauemmin. Lapselle saattaa olla sijoitukset valmiina jo ennen syntymää ja tulevaisuus turvattua. Ihanaa, jos rahasta ei tarvitse murehtia. Tuoreella äidillä riittää huolehtimista muutenkin.

Itselläni ei ollut paljoa aikaa, koska vauva syntyi melkein heti ammattiin valmistumisen jälkeen. Pärjäsimme silti aina, eikä lapselta koskaan puuttunut mitään.
Elämänkokemus

Joka päivä koemme asioita ja opimme uutta. Jollain voi olla selkeä visio vaikka välivuodesta ulkomailla tai lakiopinnoiden suorittamisesta ennen perheen perustamista. On hienoa jos pystyy toteuttamaan haaveensa ja tavoitteensa. Kuitenkaan lasten saaminen ei kaikkea estä, toki vuodeksi ulkomaille lähtö on jo hieman hankalampaa.Itsensä kehittäminen ja omat henkilökohtaiset tavoitteet

Minä en ole koskaan ollut paras missään, en ole kisannut, en ole halunnut olla esimies tms. Uraa olen luonut enimmäkseen lasten syntymän jälkeen ja hankkinut kaksi ammattia lisää. Hyvin on onnistunut, enkä koe että olisin jotenkin paremmassa asemassa jos olisin extra ammatit aiemmin hankkinut.

Ymmärrän että varsinkin naiselle voi olla hankalaa saavuttaa haluamaansa jos on jo lapsi. Koska jos haluaa vaikka maailman huipulle balettitanssissa, luulen että se on pakko tehdä ennen lapsen saantia.

En missään nimessä tarkoita että kenenkään pitäisi 19- vuotiaana alkaa lapsia tekemään, enkä koe että tietäisin vastausta milloin oikea ikä on. Meillä onneksi on mennyt hyvin ja minusta tuntuu että minulle nuorena äidiksi tuli sopii.Tykkää-merkinnät

Kommentit