Lasten kasvatuksen suunnittelu

Tarvitseeko lasten kasvatusta suunnitella?


Mielestäni ehdottomasti kyllä.

Jokainen vanhempi tekee parhaansa lapsensa eteen ja tuskin kukaan haluaa tahallaan tehdä hallaa kasvatuksellaan. Kumminkin aikuisena jokainen pystyy sanomaan omista vanhemmistaan asioita, jotka ovat hankaloittaneet kasvua tai elämää.

Millaisia piirteitä sinä haluaisit että lapsesi muistaa isompana, teininä, aikuisena?


Täydellistä vanhempaa ei ole, niinkuin ei täydellistä ihmistäkään, eikä täydellisyyteen (tässäkään asiassa) kannata edes pyrkiä.

Ajattelen asiaa niin, että on hyvä jos tiedostaa oman kasvatustyylinsä, pohtii omaa toimintaa ja sen vaikutusta kasvatettaviin.Haluatko että lapsesi on omatoiminen? Jos kyllä, anna hänen tehdä asioita itse, kannusta ja tue. Virheet eivät haittaa.


Haluatko että lapsesi ottaa muut huomioon? Näytä itse esimerkkiä ja ole aidosti kiinnostunut muista ja muiden tunteista. Opeta miten toisia kohdellaan kunnioittavasti, opeta että muiden tunteilla on väliä.


Haluatko että lapsellasi on hyvä itsetunto? Kohtele itseäsi hyvin ja kunniottavasti, älä hauku tai aliarvioi. Esimerkin voima on tässä erittäin tärkeä. Kehu lasta ja myös muita ympärillä olevia ihmisiä, ole aidosti ylpeä.


Haluatko lapsestasi aktiivisen?

Mene ja tee hänen kanssaan! Lapset yleensä innostuu ihan kaikesta, kun vanhempi lähtee mukaan ja on innoissaan myös. Jos perheenne normaali on liikkua päivittäin, on se myös lapselle normaali ja rutiini.


Esimerkkejä on monia, tärkeintä on näyttää itse hyvää mallia toiminnasta.

Ja kyllä, on hyvä tiedostaa miten lastansa haluaa kasvattaa ja pyrkiä sitä kohti.Should we plan how to raise our children?


I think we definitely should. Every parent does their best and I think no one wants purposely harm their children. But still every adult can easily name those things about their parents that are making their own life or growth harder.

What are those things that you want your child to remember about your raising way?


Perfect parent does not exist. Same way like there is no perfect human. And perfection should not even be the target.

I think it’s good if you recognize your way to raise and you think about your way and how does it affect your growing child.


Do you want your children to become independent?

If yes, let them do things by themselves and be supportive. Mistakes are ok.


Do you want your children to consider other people?

If yes, show them how with your own example and be truly interested in people and their feelings. Teach how to treat others respectfully and teach that other people’s feelings do matter.


Do you want your child to be self confident?

If yes, most important thing is that you treat yourself well and respectfully and don’t underrate yourself. Power of example is really strong with this one.

Admire and praise your child and people around you. Be proud of you and the others.


Do you want your child to be active?

If yes, best way to make that happen is that you go and do things with them. Go and play, show that is fun and part of your everyday life. Kids love to do things and be active, even more when parents are doing it with them and showing that it’s fun!


There are many examples, but the most important thing with all of those is that you, as a parent, will show by your own actions how to do it. Kids will learn so much of you and I believe you want to make them proud of you.


And yes, it is good to be aware that how you want to raise your kids and consciously reach that.


Tykkää-merkinnät

Kommentit