Erot lapsiperheen arjessa Suomi vs. Dubai


1. Vaatteet


Suomessa saa helposti menemään satoja euroja vaatteisiin aina kauden vaihtuessa. Sadevaatteet, talvivaatteet, kengät, pipot ja hanskat. Kasvavalle lapselle ei usein edellisen talven vaatteet enää sovi. Talvi Helsingissä on tosi märkä, joten talveksi ostetaan jokaiselle lämpökumpparit, pakkaseen sopivat kengät ja yhdet siistimpään käyttöön varatut. Keväällä pärjää normi kumpareilla ja tennareilla, kesäksi sandaalit, syksyllä taas välikausikengät. Kesälläkin tarvitaan takki, ulkoiluhousut, ohut pipo ym.

Täällä riittää 10kk ajan sortsit ja T-paita, talvikaudella tarvitaan välillä pitkät housut ja huppari, välillä jopa ohkainen takki. Jalassa on sandaalit tai lenkkarit, muuta ei oikein tarvitse. Suomessa pyykkikorit täyttyi nopeasti, täällä pesen puolikkaita koneellisia, koska pyykkiä ei vaan ole samoja määriä.


2. Ruoka


Suomessa keskitytään paljon lähellä tuotettuun, luomuun ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Viljatuotteet ja kausikasvikset on edullisia, samoin maitotuotteet. Pikkukaupoistakin löytyy hyvät valikoimat gluteiinitonta, laktoositonta, korviketta lihalle tai maidottomia tuotteita.

On helppoa noudattaa vaikka vegaanista ruokavaliota. Kaura kaikkea löytyy, maidosta, leipään, jauhoon, jäätelöön ja herkkuihin.


Dubaissa tuntuu että kaikki terveellinen on kallista. Gluteiiniton on ehkä trendikästä ja siksi vaikkapa jauhopussi ilman gluteeiinia voi maksaa kymmenen kertaa enemmän kuin normijauho.
Maitotuotteet on verrattain hintavia, ja edullisia vaihtoehtoja ei oikein löydy. Kaupoissa on usein luomu/ terveysruoka osio erikseen, mutta lähes kaikki siellä on ylihintaista. Täällä aavikolla on kallista kasvattaa viljaa tai kasviksia, ja iso osa elintarvikkeista tuodaan muualta. Kasvisosastolla löytää helposti tuotteita Afrikasta, Euroopasta, Amerikasta, Australiasta ja kauempaa Aasiasta.


3. Liikkuminen

Suomessa pääsee kävellen ja pyöräillen kohtalaisen turvallisesti vaikka Inarista Hankoon. Kaupungeissa on hyvät kävelytiet ja isojen teiden yli tai ali pääsee usein ilman isompaa kiertotietä. Autolla liikkuminen on helppoa ja suurempia ruuhkia ei yleensä ole. Julkinen liikenne pelittää kaupungeissa hyvin ja maaseudullakin kohtalaisesti. Junalla, bussilla tai lentäen pääsee liikkumaan hyvin.

Dubaissa kävely ja pyöräily on hankalaa. On alueita missä se onnistuu hyvin (esim.Marina+JLT) mutta esim asuinalueelta toiselle pääsy ilman autoa voi olla täysin mahdotonta. Esim minulla työmatka on linnuntietä n.7 km, autolla 11km, mutta pyöräillen tai kävellen mahdoton. Välissä on kaksi isoa tietä, joista ei pääse yli, eikä ali. Ollenkaan.

Myös autoillessa usein tulee paljon kiertoja ja U-käännöksiä. 2km matkaan voi mennä helposti 10km jos esim. kääntyminen ei ole mahdollista.
Meidän asuinalueelle rannasta päin tullessa tehdään aina U-käännös liikennevaloissa ja samoin jos meiltä lähdetään sisämaahan päin.
Lähikauppaan mennessä on 12km, takas tullessa 3,5km.


4. Turvallisuus

Täytyy sanoa, että olin järkyttynyt Suomen vierailulla siitä, miten paljon häiriökäyttäytymistä ja päihdeongelmaa on havaittavissa ihan päiväaikaankin. Toki olen aina asian huomannut, mutta ero oli jotenkin niin suuri ja näkyvä. Metrossa joku raivoaa puhelimessa, ostoskeskuksen ovella porukka juo bissee ja joku kusee betoniseen nurkkaan. Yöllä en tykkää edes liikkua, ainakaan Helsingissä, koska oloni on turvaton.

Dubaissa on rauhallista ja turvallista, tai näin ainakin minä olen kokenut. Missään ei haise kusi, roskia ei ole ympäriinsä, metrossa ei kukaan räyhää ja tappeluita ei näy. Käsilaukusta ei mummojenkaan tarvitse ostarille puristaa. Päihtyneihin ihmisiin ei törmää kadulla, toki anniskeluravintoloissa ja yökerhoissa juhlitaan.


5. Sää


Suomen kesä on ihana, vaikkakin lämmintä riittää vain muutamaksi viikoksi. Suomessa on märkää ja kylmää, mutta ihanan raikasta. Sadetta näkyy ympäri vuoden. Luonto on kaunis ja kesäaikaan ihanan vihreä.

Arabiemiraateissa on talvikaudella yleensä lämmintä, keväällä ja syksyllä kuumaa ja kesällä ihan todella kuumaa. Toukokuusta lokakuuhun en suosittele matkailua tänne, ellei todella rakasta kuumuutta.

Aurinko paistaa Dubaissa melkein aina, sadetta tulee vain noin kymmenenä päivänä vuodessa.

Unelma tilanne olisikin olla syksystä kesän alkuun Dubaissa ja nauttia Suomessa kesä. Tänä vuonna ei mennyt suunnitelmien mukaan, mutta ehkä ensi vuonna.?


6. Asuminen

Asumiskustannukset ovat mielestäni tällä hetkellä aika samaa luokkaa Dubaissa ja Helsingissä. Molemmista löytyy toki isoja eroja, alueesta, valmistusvuodesta ja puitteista riippuen.

Suomessa toki kerrostalokämpän hinta ei romahda iän mukana, mutta Dubaissa rakentamisen laadun heikkouden takia rakennusvuosi merkkaa paljon.


7. Koulut

Kaikkihan sen tietää että Suomessa peruskoulu on ilmainen ja lisäksi tasoltaan maailman paras. Koulussa saadaan myös ruokaa joka päivä, eikä siitäkään makseta.

Tämä aihe muuten nousee usein esille keskusteluissa opettajien tai vanhempien kanssa. Suomalainen koulutus on siis maailmankuulu!

Dubaissa koulumaksut on todella korkeat. Sanoisin että hintahaarukka liikkuu 500€/kk - 1500€/kk. Varmaankin siihen päälle vielä ostetaan koulupuvut ja pakataan lapselle eväät. Ja tietenkin lisäksi lapsi viedään, kuljettaja vie tai lisämaksullinen koulubussi vie lapsen kouluun. Tuurilla voi asua lähellä koulua ja isompi oppilas voi vaikkapa pyöräillä koulumatkan.


8. Raha

Suomessa tietty euro €.

Dubaissa dirhami, lyhennettynä dhs tai aed.

Yhdellä eurolla saa karkeasti neljä dirhamia.

Käteistä suositaan edelleen, vaikka monessa paikassa korttimaksukin onnistuu. Huomasin että paikallisen pankin kortilla pärjää paremmin. Suomalainen Nordea kortti kesti puoli ikuisuutta kaupan kassalla ja taksissa ajettiiin välillä automaatin kautta, kun Suomikortti ei toiminut.

Shekkejä käytetään yleisesti palkan maksuun, vuokraan ja koulumaksuihin.
Ps. Selailin tuossa vanhoja tekstejä ja huomasin että minähän olen kirjoittanut ison määrän juttuja jo!


Tykkää-merkinnät

Kommentit