17 vuotta äitinä


Nyt alkaa olla ensimmäinen lapsi jo lähes aikuinen.

Mietin taaksepäin aikaa millainen matka äitiyteen ja vanhemmuuteen minulla on ollut.

Tuntuu hullulta että siitä on 17 vuotta kun Viivi syntyi, ihan uskomatonta.

Olin nuori, mutta täysin itsevarma äidiksi tulosta, se on ehkä ollut mun vahvuus. En osannut epäröidä teemmekö asiat oikein, luotin vaistoihin ja maalaisjärkeen. Olin oppinut vauvanhoidosta paljon, kun seurasin läheltä siskontyttöni hoitoa ja kasvua ja pääsin itsekin häntä hoitamaan jo vauva-aikana.

Nyt jälkikäteen miettien ajattelen, että olen kasvanut yhdessä lapseni kanssa. En kasvanut ensin itsenäiseksi aikuiseksi, vaan suoraan äidiksi. Kuullostaa ehkä hurjalta, mutta itse ajattelen että niin minun elämän pitikin mennä.

Koska olen koko aikuisikäni ollut äiti, en tiedä mitä muuta edes olen. Äitinä olo on minun tärkein tehtävä, minun elämäntyöni.
Minun tyttäreni, minun aarteeni.


Rakastuin sinuun heti. Sinulla oli tuuhea, tumma tukka ja sairaalan kovin vauvaitku. Ensimmäisestä päivästäsi lähtien olet tehnyt selväksi tunteesi. Vauvana karjuit täysillä jos en ymmärtänyt että sinulla on nälkä, väsymys, sylintarve tai muu asia. Olit hyvin kärsimätön ja lyhytpinnainen vauva. Sellainen mitä sinä itse rakastaisit hoitaa, ei liian helppo vauva.

Jo taaperona teit kaiken itse. Minä isse, sanoit ja puit vaatteet, laitoit kengät, söit ja hoidit kaiken minkä vaan osasit. Avun tarjoaminen oli lähinnä loukkaus omatoimiselle kaksivuotiaalle.

Olit 1,5v kun sinulle syntyi serkku. En ole koskaan aiemmin nähnyt että noin pieni osaa hoitaa ja huolehtia vauvasta. Ymmärsit heti, että pienempää ei saa satuttaa, vaan hänestä pidetään huolta.

Lapsena leikit nukeilla ja autoilla. Nukeille olit äiti, niitä puettiin, nukutettiin ja hoidettiin joka päivä. Kerran vietiin nukke jopa hoitoon mummollaan kun lähdettiin reissuun. Olit 4-vuotias ja huolehtinut vauvallesi kaiken tarvittavan viikon ajaksi. Ohjeet mummolle oli tarkat, monelta nukkuu, mitä syö, mitkä vaatteet laitetaan päiväksi, mitkä yöksi.

Rämäpää sinussa pääsi esille kun sait pikkumönkkärin joululahjaksi 2,5 vuotiaana. Opettelit rohkeasti ajamaan ja opit todella taitavaksi kuskiksi ihan pienestä pitäen.

Tapaturma-alttius ja vauhdista nauttiminen on sun kombo, ja sen takia onkin lukuisat kerrat istuttu päivystyksessä millon murtuneen polven takia, toisinaan sormien, pari kertaa nilkan ja mitä näitä nyt olikaan.

Kesäaikaan otetuissa kuvissa sulla on vähintään molemmat polvet ja kyynärpäät laastaroitu ja jalat täynnä mustelmia, pienempien haavereitten takia.

Olit lähes kuusi, kun sait ehkä parhaan lahjan mitä sinulle pystyimme antamaan. Kaksi pikkuveljeä. Otit alusta asti homman haltuun ja rakastit hoitaa pikkuisia. Olet aina ollut erinomainen hoitaja ja pitänyt veljistäsi huolta. Ihan pyytämättäkin, olet halunnut hoitaa heitä. Viime vuodet olet käyttäytynyt kuin kolmas vanhempi, mutta sekin on tullut sinulta luonnostaan. Huolehtivaisuus ja suuri sydän tekee susta täydellisen siskon pojille.Olet kärsinyt paljon kipua, ollut useasti sairaalahoidossa, jalkaa on leikattu, on ollut kipuoireyhtymää, masennusta ja monenlaista terveyshuolta.


Kaikki sinun kokemukset on vahvistaneet sinua niin paljon, että olet kasvanut ihan mielettömäksi nuoreksi naiseksi.


Olet perinyt parhaat puolet molemmilta vanhemmilta. Iskältä rohkeuden ja hyvän itseluottamuksen, minulta empatiakyvyn ja keskustelutaidot.

Olet oppinut iskältä nikkarointitaidot ja äidiltä kokkauksen ja leipomisen.

Luulenpa että silti me ollaan opittu enemmän sinulta, kun sinä meiltä.

Olet uskomattoman rohkea, oikeudenmukainen, reilu, vahva ja suurisydämminen. Olet päämäärätietoinen, ahkera ja sinulla on mahtava huumorintaju.

Olet hyvä ystävä, ihana sisko, paras tytär. Sun lähipiiri tietää, että pidät aina niitten puolia ja suhun voi luottaa.

Olet mielettömän rakas ja ihailen kaikkia sinun piirteitä ja ominaisuuksia. Oon siis sun suurin fani.

Olen joka päivä ylpeä sinusta ja siitä että saan olla noin siistin tyypin äiti.

Rakastan sinua ❤️Ihan parhainta mahdollista syntymäpäivää rakas lapsi!

Ps. Toivottavasti sait aamiaisen sänkyyn, vaikkei ollakaan iskän kanssa sitä järkkäämässä.


Tykkää-merkinnät

Kommentit