Ofrivillig Barnlöshet Del 7: En Barnlös Kvinnas Dagbok

Torsdag, 25 juli, 2019
Mer än 8 månader har nu gått sedan vi gjorde barnlöshetsutredningen. Jag är så trött på att vänta. Ingenting har hänt. Det var längesedan jag kände av att jag hade ägglossning och jag mår skit. 3 år och 3 månader av frustration, hopplöshet och ledsam längtan. Ytterligare 8 månader måste passera innan jag fyller 25 och vi kan få en remiss till en IVF-klinik. Finns det inget mer vi kan göra?

Jag kollade Linköpingklinikens hemsida och såg att läkaren var fullbokad. Jaha.. Vad gör jag härnäst? Jag är ju 24 år nu, så jag kanske ska testa att söka hjälp i vårt egna landsting? Om jag ska söka någon annanstans skulle jag vilja veta exakt vad vi har testats för och vilka sifferresultat vi har fått på proverna, så vi inte behöver slösa tid på att testas för samma saker. Så jag ringde till privatkliniken ändå, i hopp om att en receptionist kunde ge mig våra provresultat. Men icke. Istället fick jag en telefontid med läkaren dagen efter.

Fredag, 26 juli, 2019
Fick vakna tidigt idag. 7:15 steg jag upp, eftersom läkaren skulle ringa någon gång mellan 7:30-8:30. Joakim låg kvar och sussade sött, medan jag satt och gäspade på sängkanten. Klockan var 8:07 när hon ringde, tydligt mer pigg och alert än mig, med tanke på hur fort hon pratade. Kanske var hon stressad? Jag räknade inte med att hon skulle komma ihåg oss (med så många patienter som hon har, och med tanke på att det var så längesedan), men det gjorde hon. Jag frågade vad det var hon hade testat mig för och vad jag hade fått för resultat, och fick till svar: “Vi testade ditt AMH, prolaktin och sköldkörteln, och allt såg bra ut.” Allt såg bra ut. Åh, vad jag har börjat hata de orden. “Men eftersom det var så längesedan vi sågs, skulle vi kunna boka in en tid för att kolla din ägglossning. Vilken dag i cykeln är du på nu?” Jag har precis haft min mens, så dag 6. “Skulle du kunna komma hit om en vecka? Då är du på dag 13 och vi kan kolla hur det ser ut med din ägglossning. Jag kan också skicka ett mail till universitetssjukhuset och kolla om vi kan komma runt åldersgränsen, eftersom ni har försökt så pass länge, men jag kan inte lova något.” Jag jobbar då, men jag ska försöka få ledigt. Jag kan höra av mig om vi måste boka om. “Ja, men då får vi ta det i en annan cykel, eftersom jag kommer vara bortrest de kommande veckorna och vi måste pricka in det runt din ägglossning.” Jag fixar det.
Kl. 10:00 började jag jobba. Jag förklarade läget för min väldigt förstående chef, och en stund senare hade hon fixat ledigt åt mig, trots att det var så kort varsel. Tack ❤

Fredag, 2 augusti, 2019
Vi gick upp sent och stressade till Linköping, som de tidsoptimister vi är. Sedan visade det sig att vi var 40 minuter för tidiga. Whoops.. Joakim gick för att förlänga parkeringstiden, men kom inte tillbaka. När det var dags att gå in till läkaren fick jag ett sms, där han skrev att han hade fått problem med magen, så jag fick ta mötet på egen hand. Allt gick väldigt fort. Upp i gynstolen. Sära på benen. Ultraljud. Kort samtal. Klart. Hon hittade en förstorad äggblåsa på 11 mm i vänster äggstock och räknade ut att jag borde ha ägglossning nästa vecka. Jag blev ombedd att ta ägglossningstest måndag-söndag, eller tills jag får ett positivt resultat. 2016-2017 höll jag på mycket med ägglossningstester. Jag provade tester från olika märken, vid olika tidpunkter i menscyklerna, men lyckades aldrig få ett utslag på stickorna, så jag blev inte precis full av förhoppningar av det här uppdraget.
Hon hade även fått svar från sjukhuset angående IVF, och vi kommer inte runt åldersgränsen på något vis. Däremot hade de sagt att hon kunde skicka remissen några månader innan, så att allt är klart tills jag fyller 25. Så i oktober kommer hon att skicka vår remiss. Gällande ägglossningstesterna, kommer vi att ha en uppföljning på telefon, måndagen den 19 augusti. Det är även då min nästa mens är beräknad, så vi får se hur allt går. Om jag inte får något resultat, kan det bli aktuellt med ägglossningsstimulering för min del.

Måndag, 5 augusti, 2019
Hela helgen var jag stressad och nervös över dessa jäkla ägglossningstester. Tänk om de fortfarande inte funkar på mig? Tänk om jag hade ägglossning i helgen och har missat det? Hur ska jag planera för att kunna ta testet vid samma tid varje dag? På onsdag ska jag på bio i Linköping med Joakim och min lillasyster. Hur gör jag då? Och sedan jobbar jag olika tider fredag-söndag. Nu är det måndag. Det är dags att börja testa, och jag är fortfarande stressad, utmattad och allmänt borta. Jag måste se till att få till en bra testtid. Det ska inte vara morgonurinen, jag får inte dricka en massa precis innan och jag ska kunna testa vid samma tid varje dag.

På eftermiddagen åkte vi ut till våra vänner i Tuna. Grabbarna skulle ut och fiska, medan vi andra skulle ha tjejkväll, men när vi kom fram slog det mig: Jag glömde bort att ta testet!

Tisdag, 6 augusti, 2019
Ny dag, nya möjligheter. Idag ska jag fanimej ta ägglossningstestet. Varför ska det vara så svårt? Hur ska jag förklara det här för läkaren sen? “Jag vill ha barn mer än allt annat, men ändå kunde jag inte ta ägglossningstesterna?”
Min bästa vän, F, kom hit och gymmade med mig för första gången. Det var hur kul som helst, och jag hoppas det blir fler gånger. Medan vi var på gymmet skulle Joakim laga lunch åt oss tre, och det gjorde han, men när vi kom hem fick jag höra att han var väldigt dålig i magen. Han fick springa fram och tillbaka till toaletten, stackarn. Vi misstänker att det kan vara matförgiftning, från den eventuellt för gamla matlådan han åt igår kväll.
Efter vi hade ätit och F hade åkt hem, tog jag till slut testet. Det var bara att hoppas att jag inte hade missat ägglossningen. Och där var det: svagt lila på vitt. Ägglossning? Det är det starkaste teststrecket jag någonsin har fått. Både Joakim och F tyckte att testet var positivt, så jag fick hålla med dem.

Onsdag, 7 augusti, 2019
Joakim sprang på toa 13-14 gånger igår och det har inte blivit bättre, så han kan inte följa med till Linköping. Vi som redan har betalat för biobiljetterna och allt. Typiskt. Jag lyckades få tag i mamma efter hon hade vaknat (hon hade jobbat natt) och hon gick med på att följa med mig och lillasyster på bio. Vi skulle se BTS’ Bring The Soul: The Movie, eftersom min syster älskar BTS (sydkoreanskt pojkband).
Innan jag skulle åka och hämta dem, tog jag mitt andra ägglossningstest. Det var två tydliga lila streck på stickan.

Filmen var riktigt bra, men jag kunde inte fokusera på den till 100%. En del av mig tänkte: Jag sitter här i en biosalong, med ägglossning, och min sambo är hemma med matförgiftning.

Gillar

Kommentarer