Ofrivillig Barnlöshet Del 10: Ord Som Sårar

“Det händer nog snart, ska ni se. Det är inget att stressa upp sig för. Ni är ju ändå så pass unga.”

“Slappna av och tänk inte på det.”

“Sluta försöka, så blir ni nog gravida.”

“Det blir säkert som en spärr i huvudet, så försök att slappna av.”

“Man har ju hört att det är vanligt med par som blir gravida efter de har adopterat ett barn.”

Är du ofrivilligt barnlös känner du säkert igen dessa exempel på saker vi får höra dagligen. Att vi ska slappna av, tänka positivt och praktiskt taget sluta försöka, för att det äntligen ska hända. Som om vi på något magiskt vis skulle bli gravida, bara vi gjorde lemonad av de där jäkla citronerna livet kastar på oss.
"Slappna av och tänk inte på det." Hur gör man det? Snälla berätta för mig hur jag ska gå till väga, så att jag kan prova. Ett sådant luddigt förslag hjälper faktiskt inte det minsta.
Mina nära, kära och andra i min närhet, som ofta slänger ur sig en fras eller två från denna kategori, menar säkert bara väl. Jag förstår att det är svårt att komma på något att säga, men i det här fallet skulle jag faktiskt säga att "Less is more".
Vet du inte vad du ska säga? Säg: "Jag vet inte vad jag ska säga." Då sårar du inte, eftersom du bara är ärlig. Mer kan jag inte förvänta mig från en som inte har erfarenhet av det jag går igenom.
Det du absolut inte ska göra är att ta avstånd och lämna mig helt ensam i det tuffaste jag har gått igenom i mitt liv.

Jag hittade en ny blogg häromdagen, som heter Fru Infertil. Hennes inlägg "Topp 10 saker du INTE ska säga till din ofrivilligt barnlösa vän" var spot-on! Det bästa var hennes förslag på vad man faktiskt kan säga till en som är ofrivilligt barnlös.

"Tack för att du berättar detta för mig. Jag vet inte vad jag ska säga. Finns det något du behöver eller vill att jag ska göra för dig?"

Eller nej. Det bästa var ju förstås när hon efter flera års kämpande, äntligen fick hålla sin son i sina armar ❤

Gillar

Kommentarer

.
,
Jag förstår vad ni går igenom. Inte helt såklart, eftersom allas resor ser olika ut. Men jag är i din ålder(94a) och har också varit ofrivilligt barnlös i snart 4 år. Om du vill och orkar så får du mejla mig så kan vi ha kontakt, så kan jag även berätta hur vår resa sett ut hittills. Ha det bra och lycka till❤️